Sorodne objave

 

Ob svetovnem dnevu Romov bomo policisti sodelovali na prireditvah, ki bosta v soboto, 9. aprila 2011, v Kerinovem Grmu in Drnovem, oboje na območju Policijske uprave Krško.

Prireditev, ki ju organizirajo prebivalci romskega naselja Drnovo z romskih društvom Kolo in v sodelovanju z Društvom zaveznikov mehkega pristanka, tamkajšnjo občino in Osnovno šolo Leskovec pri Krškem, se bodo udeležili predstavniki Policijske akademije na Generalni policijski upravi, in sicer vodja Centra za izpopolnjevanje in usposabljanje Damjan Žagar, izvajalec usposabljanj za delo policistov v večetnični družbi Branko Novak in policistka Nataša Brajdič Slivšek.

  • Ob 14.30 bo odprtje vrtca v Kerinovem Grmu, kjer bosta policista vodji policijskega okoliša iz Policijske postaje Krško otrokom predstavila policijsko delo.
  • Osrednja prireditev pa se bo začela ob 16. uri v romskem naselju Drnovo. Skozi bogat kulturni program z razstavo fotografij in kulinariko bo predstavljena ustvarjalnost tamkajšnjih mladih Romov. Na ogled bodo tudi njihovi konji, ki so ena pomembnejših značilnosti naselja, obiskala pa jih bosta tudi policista konjenika s konjema iz Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor.

Prizadevanja za ureditev romske tematike v svetu potekajo že desetletja. Slovenska policija si po svojih najboljših močeh prizadeva vzpostaviti čimboljše sodelovanje z romsko skupnostjo. V policiji smo pred nekaj leti začeli z usposabljanjem policistov za delo v večetnični družbi in učenjem osnov romskega jezika in hkrati s seznanjanjem pripadnikov določene večetnične skupnosti - v praksi predvsem Romov - s pozitivno zakonodajo in pooblastili ter pristojnostmi policistov. Policistke in policisti bomo nadaljevali z dosedanjim delom glede izobraževanja, ki je - kot je decembra lani rekel predsednik države ob premiernem prikazu dokumentarnega filma o delu policije v romskih skupnostih - ključnega pomena in podlaga socialni integraciji in napredovanju v družbi.

Področju varovanja človekovih pravic v slovenski policiji namenjamo veliko pozornosti, tako v okviru izobraževalnih programov za policiste kot pri njihovem nadaljnjem usposabljanju na terenu. V usposabljanjih policistov za delo v večetničnih skupnostih vedno sodelujejo tudi predstavniki romske skupnosti. Rezultat je ne le policistovo poznavanje njihovega življenja, zgodovine, kulture, vere, vrednot in običajev ter posebnosti, ampak tudi vzpostavitev dialoga s predstavniki romske skupnosti z nadgradnjo določenih preventivnih ukrepov. Policisti prebivalce romskih naselij o varnostnih vprašanjih ozaveščamo na nekoliko drugačen način, na primer z delavnicami za otroke, s čimer z njimi, v njihovem okolju, vzpostavljamo dialog in medsebojno sodelovanje.