Sorodne objave

 

Od 15. do 23. septembra 2014 je potekala operacija Arhimed, tj. usklajen poostren nadzor na različnih področjih policijskega in carinskega nadzora v vseh državah članicah EU. Gre za največjo policijsko operacijo doslej, za t. i. Skupne akcijske dneve 2014, ki so bili izvedeni v okviru projekta EMPACT (Evropska multidisciplinarna platforma za boj proti kriminalnim grožnjam).

plakatSlovenska policija in Finančna uprava Republike Slovenije sta v okviru te operacije sodelovali na področjih trgovine z ljudmi, gibanja transnacionalnih storilcev spolnih zlorab otrok, odkrivanja ponaredkov in ilegalnih migracij. Aktivnosti sta izvajali na letališču Jožeta Pučnika, v luki Koper, na mejnih prehodih in v notranjosti države. Na Europolu je bil vzpostavljen operativni center, v katerem so bili prisotni predstavniki vseh sodelujočih držav članic, ki so skrbeli za sprotno izmenjavo prejetih informacij in zaprosil.

Video posnetek aktivnosti (wmv) 

V sklopu Evropske konvencije šefov policij in konvencij šefov policij balkanske regije Foro di Roma, ki se je te dni v Haagu na Nizozemskem udeležuje namestnice generalnega direktorja mag. Tatjana Bobnar, je ta podala tudi izjavo o uspešno zaključeni operaciji Arhimed. Posnetek je objavljen na YouTube kanalu in si ga lahko ogledate tukaj. 

Cilj poostrenega nadzora na področju trgovine z ljudmi je bila identifikacija oseb, ki bi lahko bile žrtve tovrstne trgovine, in storilcev, ki izvršujejo ta kazniva dejanja. Na področju gibanja transnacionalnih storilcev spolnih zlorab pa so policisti nadzirali potnike v letalskem prometu, zlasti na letalskih linijah v Slovenijo oz. na območje Evropske unije. V postopkih je bilo preverjenih več oseb, pri čemer sta bili identificirani dve potencialni žrtvi trgovine z ljudmi.

foto03 ok

Finančna uprava RS je 17. septembra 2014 v koprskem pristanišču med drugim pregledala tudi dva zabojnika iz Kitajske, v katerih je nato našla blago, za katero obstaja sum, da krati pravice intelektualne lastnine. Zato je bilo začasno zadržanih prek 27 ton oz. 4396 plastenk s fitofarmacevtskim sredstvom (fungicidom).

op arch01Na področju ilegalnih migracij je potekala skupna operacija, ki sta jo vodila italijanski centralni direktorat za migracije in mejna policija pod okriljem Europola in ob asistenci agencije Frontex. Skupna operacija je bila namenjena poostrenemu nadziranju zunanje schengenske meje s ciljem identifikacije in prikaza poti ilegalnih migracij na notranjih in zunanjih mejah EU. Slovenski policisti so v skupni operaciji sodelovali v okviru rednega dela in s poostrenimi nadzori; sodelovali so vsi mejni prehodi, vse policijske postaje za izravnalne ukrepe, pa tudi druge policijske postaje. Policisti so identificirali 25 nedovoljenih vstopov v državo, največ državljanov Afganistana in največ na državni meji s Hrvaško.

photo01 ok

Izpostaviti moramo še dva dogodka, ki sta rezultat poostrenega nadzora v dneh, ko je potekala operacija Arhimed. 21. septembra 2014 so člani brežiške mobilne enote Finančne uprave RS v sodelovanju s policisti na območju mednarodnega mejnega prehoda Obrežje v osebnem avtomobilu pri pregledu notranjosti vozila našli več eksplozivnih teles (bomb) in orožje. Kriminalisti so orožje in bombe zasegli ter voznika kazensko ovadili. Po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku je bil zoper njega odrejen pripor.

obr2

19. septembra 2014 so policisti prav tako na mejnem prehodu Obrežje opravili kontrolo voznika osebnega avtomobila, katerega so pregledali skupaj z delavci Finančne uprave RS. V vozilu sta bila najdena skrita dva zavitka neznane bele prašnate snovi (težka okoli 1 kg), za katero je preliminarni test potrdil, da gre za prepovedano drogo heroin. Tudi tega voznika so kriminalisti kazensko ovadili, privedli preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njega odredil pripor.

obr4

Boj proti organiziranemu kriminalu je tudi za slovensko policijo prednostna naloga. Slovenija leži na stičišču med zahodom in vzhodom, preko nje poteka balkanska pot. Zato je izjemnega pomena, da se v slovenski policiji povezujemo tako z državami EU, kot tudi z državami iz Zahodnega Balkana. Brez učinkovite in hitre izmenjave operativnih informacij se danes ni mogoče zoperstaviti organiziranim kriminalnim združbam. Zato ima pri tem pomembno vlogo EMPACT (Evropska multidisciplinarna platforma za boj proti kriminalnim grožnjam), ki določa katera področja kriminala so trenutno prednostno obravnavana.

 

Več informacij: