Sorodne objave

 

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes, 11. junija 2024, predstavila aktivnosti v okviru priprav na letošnje evropsko nogometno prvenstvo (UEFA EURO 2024), ki se bo začelo 14. junija v Nemčiji. Na skupni novinarski konferenci NZS, Generalne policijske uprave ter Ministrstva za zunanje in evropske zadeve je sodeloval tudi predstavnik Policije, saj bodo v varovanje aktivno vključeni tudi slovenski policisti.

1718109688387885 Foto m24.si MAK izrez

Generalni sekretar NZS Martin Koželj, predstavnik Generalne policijske uprave Boris Rojs in vodja konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Viktor Mlakar so javnosti predstavili aktualna varnostna priporočila za obiskovalce prvenstva in navijače, ki si bodo tekme ogledali v živo. Predstavili so tudi možnost konzularne pomoči v Nemčiji.

Priporočila slovenske in nemške policije za varen obisk nogometnih tekem

Vse, ki bodo potovali na ogled nogometnih tekem v tujino, policisti opozarjamo, da morajo imeti pri sebi veljaven potovalni dokument, ki ga je izdal državni organ in je opremljen s fotografijo (osebna izkaznica ali potni list), kar velja tudi za mladoletne osebe.

Nemška policija posebej opozarja, da so vsa deviantna ravnanja, ki bi lahko predstavljala nevarnost za zdravje in življenje ljudi, prepovedana. Tako je prepovedana posest plinskih razpršilcev, nožev in ostalih nevarnih predmetov. Dodatno opozarjajo na prepoved vseh oblik izražanja nestrpnosti, zoper katero bodo dosledno ukrepali. V Nemčiji bodo veljali tudi posebni režimi potovanja do stadionov, ki jih morajo potniki upoštevati in slediti navodilom nemških varnostnih organov.

Nekateri najpomembnejši varnostni napotki obiskovalcem tekem v Nemčiji

  • Svoje potovanje skrbno načrtujte vnaprej. Priporočamo, da zaradi možne gneče na pot krenete nekoliko prej.
  • Bodite odgovorni pri uživanju alkohola.
  • Kakršno koli orožje je prepovedano. S sabo ne nosite nožev, saj so v Nemčiji prepovedani!
  • S sabo ne prinašajte nobenih ognjemetov niti drugih pirotehničnih sredstev.
  • Uporaba javnega prevoza je varna, vendar lahko predstavlja določeno tveganje, še posebej pri uporabi vlakov (upoštevajte vrzel med vlakom in peronom).
  • Pazite na svoje stvari in bodite pozorni na morebitne žeparje.
  • Na stadionu pustite odprte zasilne izhode. Posebno pozornost namenite ranljivim skupinam obiskovalcev, kot so družine z otroki in starejši ljudje.
  • Telefonske številke za klic v sili v Nemčiji so: 110 – policija in 112 – reševalci in gasilci.

V Nemčijo je slovenska policija napotila deset policistov

Boris Rojs, vodja Oddelka za javni red in mir v Sektorju splošne policije na Generalni policijski upravi, je povedal: "Poleg policij držav udeleženk na UEFA EURO 2024 bo z nemško policijo pri zagotavljanju splošne varnosti ljudi in premoženja ter pri zagotavljanju javnega reda na prizoriščih v Nemčiji sodelovala tudi slovenska policija. V Nemčijo smo tako napotili deset policistov iz različnih enot – Generalne policijske uprave in policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana, Novo mesto in Kranj. In sicer bodo pod okriljem nemške zvezne policije delovali štirje policisti, pod okriljem nemške deželne policije Severno Porenje – Vestfalija pa šest policistov."

"Na pot so krenili 8. junija 2024 in se nato v policijskih centrih v kraju Neuss in Bamberg udeležili nekajdnevnega usposabljanja v izvedbi nemške policije. Že predtem, konec maja, pa je Generalna policijska uprava zanje izvedla posebno prednapotitveno usposabljanje," je dodal.

Skupinska slika desetih slovenskih policistov pred napotitvijo v Nemčijo

Slovenski policisti pred napotitvijo v Nemčijo, kjer bodo pomagali tamkajšnji policiji

Slovenski policisti bodo vez med slovenskimi državljani in nemško policijo

Po besedah Borisa Rojsa bodo slovenski policisti pomembna vez med slovenskimi obiskovalci in nemško policijo, velik poudarek pa bo namenjen tudi pomoči našim državljanom ob morebitnih neželenih dogodkih. Poleg tega bodo nemškim kolegom aktivno pomagali pri zagotavljanju splošne varnosti in javnega reda. To bodo počeli z izvajanjem splošnih policijskih nalog, kot so opazovanje, patruljiranje, sodelovanje s slovenskimi navijači ipd. Sodelovali bodo tudi pri obravnavanju lažjih kaznivih dejanj.

Nekateri policisti bodo naloge opravljali v civilnih oblačilih, drugi pa v uniformah in oboroženi. Dva policista bosta sodelovala tudi v mednarodnem policijskem centru za izmenjavo informacij (International Police Cooperation Center – IPCC).

Srečali jih boste lahko predvsem v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu

Naši policisti bodo naloge opravljali na ožjem in širšem območju mest, v katerih bo slovenska nogometna reprezentanca odigrala tekme, tj. predvsem v Stuttgartu, kjer bo 16. junija potekala tekma z Dansko, Münchnu, kjer bo 20. junija odigrana tekma s Srbijo, in Kölnu, kjer bo 25. junija potekala tekma z Anglijo. Prisotni bodo predvsem na železniških in avtobusnih postajah ter vlakih, v mestnih središčih, na letališčih in glavnih prometnicah, ki vodijo do stadionov ali so v njihovi okolici.

Slovenski policisti se bodo v Slovenijo vrnili najpozneje dva dni po zadnji tekmi slovenske reprezentance.

Izmenjava informacij o potovanju navijačev

Policija aktivno sodeluje s ponudniki avtobusnih prevozov in Slovenskimi železnicami. Do nemških mest, kjer bo igrala slovenska reprezentanca, bodo namreč vzpostavljene posebne avtobusne linije, pri čemer bodo avtobusi najpogosteje krenili iz Ljubljane, pa tudi iz Maribora, Celja, Nove Gorice in Kranja. Največ avtobusov bo namenjenih na tekmo s Srbijo v Münchnu, Slovenske železnice pa so za ta namen organizirale tudi poseben vlak.

"S predvidenimi potovanji naših navijačev smo že seznanili nemške kolege, ki smo jih prav tako že poslali seznam oseb, ki imajo izrečen ukrep prepovedi udeležbe na športni prireditvi po določbah 62. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Slovenska policija kolegom v Nemčiji tudi sicer vsakodnevno posreduje sveže informacije o potovanju navijačev, njihovi strukturi in načinu potovanja. Izmenjujemo si tudi ostale varnostne podatke, ki so pomembne za zagotavljanje varnosti v Nemčiji. Dobro pa sodelujemo tudi s srbskimi in hrvaškimi kolegi pri izmenjavi podatkov o potovanju navijačev," je v zvezi s tem povedal Boris Rojs.

Dodal je, da pa se bo mnogo navijačev odločilo za spremljanje neposrednih prenosov tekem kar iz Slovenije, kjer bodo oglede prek televizijskih zaslonov organizirali številni gostinski obrati in lokali.

Zaradi konzularne pomoči slovenskim državljanom je bil vzpostavljen tudi klicni center

Predstavnik Ministrstva za zunanje in evropske zadeve je pojasnil, da je zaradi učinkovitejšega nudenja konzularne pomoči slovenskim državljanom med evropskim nogometnim prvenstvom vzpostavljen začasni klicni center, na katerem bodo uslužbenci zunanjega ministrstva dosegljivi 24 ur na dan. Klicni center bo deloval od 14. junija 2024 do zaključka tekem slovenske reprezentance. Kontakt klicnega centra:

+386 1 478 23 66

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Več o tem v sporočilu Ministrstva za zunanje in evropske zadeve: Informacije za slovenske državljane, ki bodo v Nemčiji spremljali evropsko nogometno prvenstvo

Povezane vsebine

Nasveti za varen obisk športnih in drugih prireditev

Pozor, žeparji!

Sporočilo Nogometne zveze Slovenije: Na EURU pričakujejo od 40.000 do 50.000 slovenskih navijačev