Sorodne objave

 

V Policijski akademiji v Tacnu smo danes, 16. maja 2024, slovesno proslavili 20. obletnico članstva Slovenije v Europolu.

4S7A9346

Europol je agencija Evropske unije za sodelovanje na področju preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja organizirane kriminalitete, terorizma in drugih hujših kaznivih dejanj, ki prizadenejo dve ali več držav članic. Je pomembno informacijsko središče, saj ima ključno vlogo pri zagotavljanju operativnih in strateških informacij, pomembnih za operativno delo varnostnih organov, ter pri zagotavljanju skladnega razvoja v državah članicah. Zgovoren je podatek, da jedro aktivnosti Europola predstavljajo analize: približno 100 kriminalističnih analitikov z uporabo najmodernejših orodij dnevno nudi podporo tekočim preiskavam v državah članicah.

Zvočni posnetek govora izvršne direktorice Europola Catherine De Bolle

Zvočni posnetek govora ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja

Zvočni posnetek govora generalnega direktorja policije mag. Senada Jušića

Slovenija ena najvarnejših držav. Da bi tako ostalo, je treba sodelovanje še okrepiti

Slovesni dogodek je s svojo prisotnostjo počastila izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle, ki je Sloveniji in slovenski policiji čestitala ob 20. obletnici članstva v Europolu. Kot je dejala, je Slovenija v dveh desetletjih razvila odlično sodelovanje z Europolom, tako na strateški kot tudi na mednarodni ravni. Postala je primer zglednega sodelovanja, njen operativni prispevek pa je ključ do krepitve naše notranje varnosti. Po njenih besedah se je svet korenito spremenil, postal je bolj kompleksen, še posebej z vidika varnostih izzivov. "Pred časom smo razmišljali le o nevarnostih v fizičnem okolju, danes pa se moramo soočiti z množico bolj subtilnih groženj v digitalnem prostoru. Nekoč nismo imeli temnega spleta, kriptovalut niti umetne inteligence, če naštejem le nekaj orodij in platform, ki so lahko zlorabljeni za potrebe kriminala. Kriminal se ne ustavi pred državnimi mejami, organizirane kriminalne združbe pa ves čas spreminjajo svoj način delovanja. Zato Europol zagotavlja 24/7 podporo vsem državam članicam, saj lahko le skupaj učinkovito naslovimo razvijajoče se varnostne grožnje."

4S7A9511

Prisotne sta nagovorila še minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

4S7A9426

"Ko smo se pred več kot tridesetimi leti skupaj odločili za našo osamosvojitev, smo hkrati odločno stopili na pot demokracije, odprtosti in tudi v smeri približevanja evropskim integracijam. Članstvo v Evropski uniji je bil naš strateški cilj vse od osamosvojitve naprej. Kar je logično in pričakovano. Slovenija je bila namreč vselej kulturno in civilizacijsko umeščena v evropski prostor. Prav tako pa je – kar je še bolj bistveno – Evropska unija vselej veljala za prostor stabilnosti, varnosti, miru! Te vrednote so še kako pomembne tudi v današnjih časih," je v svojem nagovoru poudaril notranji minister Boštjan Poklukar.

"Ta, za našo državo pomembna obletnica članstva v Evropski uniji, pa je tesno povezana tudi s članstvom v agenciji Europol. Zagotavljanje varnosti je namreč vse bolj zaznamovano z vidikom transnacionalnosti in njenih čezmejnih učinkov. Zato to že dolgo ni več le naloga nacionalnih varnostnih subjektov. Vse bolj v ospredje prihaja pomen učinkovitega in pravočasnega mednarodnega policijskega sodelovanja. Pri tem ima ključno vlogo Europol, ki je postavljen v osrčje evropske varnostne arhitekture," je dejal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in dodal, da je Slovenija kljub številnim in raznovrstnim okoliščinam ter novim izzivom, ki vplivajo na delo in organiziranost policije, še vedno ena od najvarnejših držav na svetu: "Pri tem pa gre zahvala vsem vam, še posebej pa tesnemu in odličnemu sodelovanju z Europolom, ki ostaja naš ključni partner pri zagotavljanju naše slovenske in evropske varnosti."

4S7A9376

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić je poudaril, da bo za zagotavljanje varne prihodnosti prebivalcev Evrope vloga Europola čedalje pomembnejša. "Hvala vsem, ki že dve desetletji uspešno gradite to strateško prijateljstvo med Europolom in slovensko policijo. Vašega dela in truda marsikdaj ne vidimo, ga pa čutimo vsak dan znova, ko skrbite za našo varnost. Za Slovenijo namreč lahko na srečo še vedno zatrdimo, da sodi med najvarnejše države sveta. Vendar pa je varnost dobrina, ki je ne gre jemati samoumevno, saj ni za vedno pridobljena. Prepričan sem, da bosta Slovenija in Europol še dolgo odlično sodelovala, čeprav si vsi želimo da bi živeli v svetu, kjer po takšnem sodelovanju ne bi bilo potrebe. A dokler skupaj delamo tako dobro, želim verjeti, da bomo morda nekega dne takšen svet tudi ustvarili."

4S7A9502

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić je Europolu za dolgoletno in odlično sodelovanje podelil zlati znak policije za sodelovanje. Znak je v imenu Europola prevzela njegova izvršna direktorica Catherine De Bolle.

Delovanje Slovenije znotraj agencije se krepi, glede na število prebivalcev se uvršča med države z največ izmenjanimi informacijami

Slovenija je postala polnopravna članica Europola leta 2004 in od takrat se njeno delovanje v agenciji nenehno krepi, kar se odraža tudi v povečevanju izmenjave informacij iz leta v leto. Slovenija se glede na število prebivalcev uvršča med države z največ izmenjanimi informacijami. Slovenski preiskovalci sodelujejo v številnih Europolovih iniciativah, skupnih operacijah in preiskovalnih skupinah.

Redna uporaba Europolovih orodij in izdelkov, kot so različne analize, poročila, priročniki, ocene ogroženosti in analize tveganja, so vodilo pri načrtovanju politik pregona na nacionalni ravni in so slovenski policiji v veliko pomoč pri uspešnem preiskovanju kriminalitete.

V letošnjem letu so se začela tudi enomesečna usposabljanja kriminalistov na Europolu, ki z novo pridobljenimi znanji postajajo del neprecenljivega nabora izkušenih preiskovalcev in v slovensko policijo prinašajo novo pridobljena znanja.

V zadnjem času pa se je kot posebej dobra praksa izkazalo oblikovanje operativnih delovnih skupin. Slovenija z napotenimi strokovnjaki sodeluje v več takšnih skupinah, ki delujejo na področju prepovedanih drog in tihotapljenja migrantov, kar že daje dobre rezultate v praksi.

4S7A9410

Europolova nacionalna enota

Nacionalna enota Europola (Oddelek za mednarodno operativo), ki je sestavni del Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje znotraj Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, je nacionalna centralna točka za povezavo med Europolom in pristojnimi državnimi organi v Sloveniji: notranjimi organizacijskimi enotami policije, Finančno upravo RS, Uradom RS za preprečevanje pranja denarja in kontaktno točko za odvzem premoženjske koristi.

Del Europolove nacionalne enote je tudi slovenski urad za zvezo na sedežu Europola, kjer delajo uradniki za zvezo, ki so pripadniki slovenske policije. Gre za pomembno mrežo, saj ima Slovenija tako neposreden dostop do uradnikov za zvezo drugih članic Europola, kar je ključno za uspešno preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj.

Nacionalna enota Europola se z večanjem obsega nalog in novih izzivov, porastom izmenjave informacij in spopadanjem z novimi grožnjami nenehno krepi. Ob ustanovitvi so bili tukaj zaposleni štirje kriminalisti, danes pa jih oddelek šteje že 15. Nacionalna enota je most za izmenjavo podatkov in informacij med Slovenijo in tujimi partnerji, člani Europola.

Več o delu in nalogah Nacionalne enote Europola

4S7A9452

"V boju proti kriminalu je bil Europol zadnjih dvajset let eden naših najbolj cenjenih partnerjev"

Čeprav majhna, je Slovenija zaradi svoje geografske lege pomembno križišče različnih poti, kar jo izpostavlja večjim možnostim za razmah čezmejne kriminalitete. Uspešnost dela slovenske policije je zato pogosto odvisna od tesnega sodelovanja s policijami sosednjih držav in z drugimi evropskimi partnerji. Europol državam članicam nudi pomembno podporo v boju zoper organizirano kriminaliteto in delovanje organiziranih kriminalnih združb.

"V boju proti kriminalu je bil Europol zadnjih dvajset let eden naših najbolj tesnih, zaupanja vrednih in cenjenih partnerjev. Zagotavljal nam je nepogrešljivo podporo pri delu na področjih, kot so tihotapljenje ljudi in prepovedanih drog, spolno izkoriščanje otrok, korupcija in pranje denarja, kibernetska kriminaliteta in pravzaprav vse oblike organiziranega kriminala," je dejal generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

Nedovoljene migracije in tihotapljenje migrantov so pomembno področje sodelovanja Z Europolom. Slovenska policija je letos prijela že več kot 250 tihotapcev ljudi. Proti tihotapcem migrantov se lahko borimo le s tesnim mednarodnim sodelovanjem ter s pomočjo institucij, kakršna je Europol.

Z Europolom smo skupaj zelo aktivni tudi v boju proti spolnemu izkoriščanju otrok. Z dobro koordiniranimi aktivnostmi vsako leto identificiramo več storilcev, s tem pa preprečimo ali ustavimo ta najbolj nizkotna kazniva dejanja in tako zagotovimo neposredno zaščito žrtvam.

4S7A9370

Posebno pozornost skupaj namenjamo tudi boju proti tihotapljenju prepovedanih drog. Mednarodne kriminalne združbe iščejo nove poti in se zaradi manjšega tveganja vse bolj usmerjajo v manjša, potencialno ranljiva pristanišča v Evropi, med katera sodi tudi koprsko pristanišče. V marcu, denimo, je slovenska policija pri pregledu tovorne ladje, ki je priplula iz Južne Amerike, odkrila in zasegla več kot 200 kg kokaina, kar kaže, da je Slovenija žal postala del tihotapskih poti.

Eno od področij, kjer je pomoč Europola nepogrešljiva, je kibernetska kriminaliteta. Sledi tovrstnih kaznivih dejanj običajno vodijo v tujino. Ta oblika kriminalitete je tudi ena izmed največjih groženj sodobnega časa. Od začetka vojne v Ukrajini smo v Sloveniji zabeležili več napadov na javno dostopne portale državne uprave in kritične infrastrukture, napadena je bila tudi spletna stran policije.

Izpostaviti gre tudi boj proti korupciji. Gospodarska škoda je sicer edina merljiva posledica korupcije, v resnici pa gre za veliko večje razsežnosti materialnih in nematerialnih posledic za državljane. Uspešno spopadanje s tem škodljivim pojavom je bistvenega pomena za preprečevanje gospodarske škode, krepitev zaupanja v enakost pred zakonom in v delovanje države, igra pa tudi pomembno vlogo pri zaščiti vrednot Evropske unije in njenih politik.

4S7A9423

"Veliko je še področij, pri katerih je sodelovanje z Europolom nepogrešljivo. Še več je dobrih operativnih rezultatov, ki jih je nemogoče vse našteti. Skupni imenovalec vsem pa je spoznanje, da je mednarodno sodelovanje nujno za uspešno soočanje s sodobnimi varnostnimi izzivi, ki ne poznajo državnih meja," je še poudaril Jušić.

Povezane vsebine

20 let Slovenije v Europolu (zgibanka)

Nacionalna enota Europola