Sorodne objave

 

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić se je včeraj in danes, 24. in 25. septembra 2024, mudil v Haagu na Nizozemskem, kjer se je udeležil konvencije evropskih policijskih šefov (ang. European Police Chiefs Convention – EPCC).

Srečanje generalnih direktorjev policij iz Evropske unije in držav članic schengenskega območja, šefov carin, predstavnikov Europola, Evropske komisije in drugih agencij EU je letos poleg Europola gostila Madžarska, ki trenutno predseduje Svetu EU.

Udeleženci konvencije, skupinska slika, v ozadju napis Europol in zastave držav članic

Generalni direktorji in drugi visoki gostje so razpravljali o spletnih goljufijah, boju proti prepovedanim drogam, tihotapljenju migrantov ter vplivu hibridnih groženj, kibernetskih napadov in dezinformacij na policijsko delo. Poleg tega so se pogovarjali tudi o zakonitem dostopu do podatkov in o izzivih zaradi njihovega šifriranja na različnih ravneh.

Generalni direktor slovenske policije je poudaril, da je ključni izziv, s katerim se soočajo organi kazenskega pregona, prav zagotavljanje zakonitega dostopa do podatkov. Kriminal namreč izkorišča vse možnosti, ki jih ponujajo nove tehnologije, zato je treba pristojnim organom omogočiti, da tudi v digitalnem okolju opravljajo svoje osnovno poslanstvo, tj., zagotavljanje varnosti državljanov ob hkratnem polnem spoštovanju temeljnih pravic. V tem pogledu Slovenija podpira rešitve, ki bodo zagotavljale zakonit dostop do podatkov za namene kazenskega pregona in pravosodja ter hkrati zagotavljale ustrezno varstvo temeljnih človekovih pravic.

Sodelujoči na bilateralnem slovensko-makedonskem sestanku (za mizo)

Ob robu konference je mag. Jušić opravil tudi vrsto dvostranskih srečanj. Sestal se je z direktorjem makedonske policije Aleksandrom Janevom, ki se je ob tej priložnosti zahvalil slovenski policiji za pomoč pri reševanju ljudi in premoženja med požari julija 2024, pa tudi za izgradnjo in reorganizacijo varnostnih agencij in organov ter za sodelovanje v okviru Frontexa v Severni Makedoniji. Direktorja sta nekaj besed namenila tudi finančni kriminaliteti in možnemu izboljšanju medsebojnega sodelovanja na tem področju. Mag. Jušić je povedal, da je sodelovanje policij dveh prijateljskih držav tradicionalno odlično in poudaril, da je Slovenija vedno pripravljena ponuditi vso potrebno pomoč.

Generalni direktor se je sestal še z Draganom Vasiljevićem, vršilcem dolžnosti direktorja srbske policije. Pogovarjala sta se o možnostih za okrepitev sodelovanja na področju preprečevanja in odkrivanja nezakonitih migracij. Strinjala sta se, da je trenutno sodelovanje obeh policij dobro, a bi ga lahko še izboljšali, predvsem s pomočjo okrepljenega sodelovanja v regiji ter sodelovanja z Europolom in Frontexom.

V okviru konvencije se je generalni direktor policije srečal tudi s Slovenci, ki službujejo v Europolu, in si ogledal prostore, kjer delujejo slovenski uradniki za zvezo. Podrobneje se je seznanil tudi z Europolovim forenzičnim laboratorijem.

Člani slovenske delegacije skupaj s slovenskimi kolegi, zaposlenimi na Europolu

V slovenski delegaciji so bili poleg generalnega direktorja policije mag. Senada Jušića še pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica in direktor Uprave kriminalistične policije Damjan Petrič, mag., na Europolu pa so se delegaciji pridružili tudi: predstavnika Finančne uprave RS Damjana Slapar Burkat, direktorica Uprave za nadzor, in Boris Kastelic, direktor Uprave za carine, ter uradnika za zvezo na Europolu Bruno Blažina in Janez Žabkar.