Sorodne objave

 

Konec minulega tedna je Policijska uprava Nova Gorica skupaj s soorganizatorji oz. predstavniki občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter člani Mladinskega centra Nova Gorica izvedla preventivno akcijo pod sloganom Alkohol ubija - največkrat nedolžne.

Že tradicionalna preventivna akcija, namenjena osveščanju voznikov o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in posledicah v cestnem prometu, je letos potekala 9. novembra 2018, med 16. in 21. uro na območju šestih občin oz. v sedmih gostinskih lokalih v naslednjih naseljih, ki sodijo pod krajevno pristojno Policijsko postajo Nova Gorica: Dornberk, Vogrsko, Opatje selo, Šempeter pri Gorici, Ajševica in Šmartno.

Datum preventivnih aktivnosti ni bil naključno izbran, saj se v času martinovanja, pa tudi kasneje, v decembru, število kršitev zaradi vožnje pod vplivom alkohola opazno poveča. Marsikateri voznik si v tem obdobju privošči uživanje alkohola in veselo druženje zaključi z vožnjo domov pod vplivom alkohola.

Foto2 Novogoriški policisti s soorganizatorji preventivne akcije ter gosti lokala v Goriških Brdih (naselje Šmartno)


Naključni obiskovalci, ki so želeli, so lahko tudi letos ob izhodu iz gostinskega lokala opravili preizkus alkoholiziranosti z alkotestom (indikatorjem alkoholiziranosti). Tiste posameznike, ki so "napihali" 0,0, smo policisti PP Nova Gorica in PPP Nova Gorica skupaj s soorganizatorji akcije simbolično nagradili. Če pa je rezultat merjenja pokazal, da je preizkušanec užival alkoholne pijače, smo mu svetovali, naj se raje odloči za drugačno obliko prevoza (prevoz s svojci ali prijatelji, organiziran prevoz z avtobusom, taksijem) in tako varno pripotuje domov. Alkohol in vožnja v cestnem prometu namreč nista združljiva.

Kot je ob začetku akcije poudaril Janko Mencinger, vodja oddelka za splošne policijske naloge na PU Nova Gorica in pobudnik opisane akcije, želimo policisti s tovrstnimi aktivnostmi preventivno ozaveščati širšo javnost o škodljivem vplivu alkohola na varnost cestnega prometa.

Skupni cilj vseh sodelujočih je, da zaradi prisotnosti alkohola ne bi (več) prihajalo do tragičnih posledic v cestnem prometu. Zadnji takšen primer na območju PU Nova Gorica je bila nesreča, do katere je prišlo v drugi polovici oktobra na hitri cesti izven naselja Zemono. V nesreči, ki jo je pod vplivom alkohola povzročil 21-letni voznik osebnega avtomobila, je umrl njegov sopotnik.

Pri osveščanju širše javnosti o negativnih vplivih alkohola na varnost cestnega prometa je tokrat pomagal tudi eden od regionalnih časopisov in tako prispeval k večji varnosti na naših cestah.

Foto1 Policisti skupaj s soorganizatorji in naključnimi obiskovalci lokala v Dornberku