Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica - Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Tehniškim šolskim centrom Nova Gorica - Srednja prometna šola 13. maja 2009 predstavili preventivne aktivnosti v okviru akcije Hitrost - počasneje je varneje, ki v teh mesecih poteka na območju celotne Slovenije.

skupinskposnetek

Namen prireditve je bil predvsem osveščanje voznikov in širše javnosti glede problematike in posledic prehitre vožnje. Pri aktivnostih pa so poleg organizatorjev sodelovali tudi  predstavniki Avto-moto društva Nova Gorica, Združenja šoferjev in avtomehanikov Nova Gorica ter novogoriški gasilci.

Zbrane je najprej nagovoril podžupan Mestne občine Nova Gorica Vojko Fon, v nadaljevanju  pa sta navzoče nagovorila tudi direktor Policijske uprave Nova Gorica Alojzij Mohar in predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem promet Bojan Žlender.

direktorpunovagorica

Direktor PU Nova Gorica je v svojem nagovoru poudaril pomen preventivne akcije Hitrost - počasneje je varneje.


Direktor PU Nova Gorica Alojzij Mohar je v svojem nagovoru izpostavil cilj preventivne akcije, tj. zmanjšati število najhujših prometnih nesreč na tem območju. Poudaril je, da je osrednji namen preventivne akcije vplivati na zavest vseh udeležencev v cestnem prometu in jih tako spodbuditi k spoštovanju predpisov o omejitvi hitrosti ter drugih določb predpisov s področja varnosti cestnega prometa.

Datum preventivne prireditve ni bil naključen, saj v tem obdobju in v prihajajočih mesecih policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, pri katerih med primarnimi vzroki izstopa neprimerna in neprilagojena hitrost vožnje voznikov motornih vozil. To še posebej velja za prometne nesreče z najtežjimi posledicami. Kot sekundarni vzrok teh prometnih nesreč je pogosto prisoten tudi alkohol. Vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno prepogosto ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa,  vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.

Policijska uprava Nova Gorica in sodelujoči izvajalci so želeli tudi simbolično opozoriti na čas, ko bi morali vsi udeleženci v cestnem prometu nameniti več pozornosti problematiki hitrosti.

foto1dvigalo

foto2posledicetrenja

 Takšne bi bile posledice čelnega trka pri hitrosti 50 km/h.


Organizatorji so na delu Kidričeve ulice med krožnim krožiščem in križiščem za novogoriško mestno hišo pripravili ograjen prostor. Na tem prostoru je bil z avtodvigalom na višino 10 metrov dvignjen osebni avtomobil, ki je bil nato spuščen na cesto oz. tla (spust z omenjene višine predstavlja hitrost približno 50 km/h). Po končanem spustu je bil avtomobil postavljen na Bevkov trg, kjer so si obiskovalci lahko ogledali poškodbe oz. posledice trka, ki bi nastale na osebnem avtomobilu pri čelnem trčenju.

informacijskatoka

Obiskovalci so lahko preizkusili tudi posebna očala kot simulator alkoholiziranosti.


Na Bevkovem trgu so dijaki Tehniškega šolskega centra Nova Gorica - Srednje prometne šole pod vodstvom mentorja predstavili tudi različne preventivne varnostne naprave (posebna očala kot simulator alkoholiziranosti, naprave za meritev naletne teže...).

infotocka3pppinpp

providainmultarada

Veliko zanimanja sta požela tudi Provida in Multaradar C.


Poleg tega je bila na mestu prireditve na Bevkovem trgu tudi  informacijska točka, na kateri so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica in Policijske postaje Nova Gorica predstavili postopke policije v prometu, predstavili službeno vozilo policije z vgrajenim videonadzornim sistemom za nadzor in urejanje cestnega prometa Provida, vozilo za merjenje hitrosti z vgrajenim sistemom Multaradar C, laserske merilnike hitrosti in drugo opremo za reševanje prometnih nesreč.

Obiskovalci so izrazili navdušenje nad pripravljenimi aktivnostmi in željo, da bi bilo takšnih prireditev v prihodnje več.