Sorodne objave

 

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Robert Munda je na petkovi novinarski konferenci podrobneje predstavil obsežno kriminalistično preiskavo, s katero so mariborski kriminalisti skupaj z avstrijskimi kolegi minuli teden identificirali 56 žrtev trgovine z ljudmi.

Ob tem so razkrili hudodelsko združbo, ki je izkoriščala dekleta iz 11 različnih držav, predvsem za prostitucijo. Preiskava je potekala na širšem območju Maribora in avstrijskih mest Gradca, Beljaka in Dunaja. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj trgovine z ljudmi bodo policisti ovadili devet fizičnih in eno pravno osebo.

Dve fizični in eno pravno osebo pa bodo ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, saj so preslepile pristojne organe glede namena prestopanja meje tujcev.

IMG 4070 nk

Zvočni posneteke izjave Roberta Munde (mp3) 


Kot je pojasnil Munda, so kriminalisti mariborske policijske uprave v torek, 14. novembra 2017, skupaj z avstrijskimi varnostnimi organi pretežno v Mariboru in na območju Avstrije v mestih Gradec, Beljak in Dunaj izvedli devet sklopov hišnih preiskav, in sicer zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivih dejanj:

  • trgovine z ljudmi po 5., 2. in 1. odstavku 113. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) ter
  • prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 6. in 5. odstavku 308. člena KZ-1.

Hišne preiskave so bile del zaključne akcije predkazenskega postopka, ki ga je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, ob mednarodni pravni pomoči avstrijskega tožilstva na območju Slovenije. Gre za kriminalistično preiskavo, ki so jo vodili slovenski varnostni organi, k sodelovanju pa pritegnili tudi avstrijske varnostne organe.

Kriminalisti so z zbranimi obvestili ugotovili, da so člani hudodelske združbe z izvrševanjem kaznivih dejanj trgovine z ljudmi novačili, nastanjali in v erotično masažnem salonu v Mariboru izkoriščali dekleta iz 11 različnih držav. Nekatera dekleta so periodično selili med več javnimi hišami v Avstriji in v erotično masažni salon v Maribor. Kriminalisti so v zvezi s tem več mesecev zbirali obvestila in zoper več osumljencev iz Slovenije in Avstrije izvajali prikrite preiskovalne ukrepe. Pri tem so slovenski varnostni organi aktivno in dobro sodelovali z avstrijskimi varnostnimi organi.

Na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku so odvzeli prostost štirim osebam ter jih pridržali. Zanje so odredili do 48-urno pridržanje, ki je bilo odpravljeno po prenehanju razlogov, zaradi katerih je bilo odrejeno. V Sloveniji je bilo opravljenih 6 sklopov hišnih preiskav zoper 6 osumljencev in osumljeno pravno osebo, v Avstriji pa 3 sklopi hišnih preiskav zoper 2 osumljenca. Zaradi utemeljenega suma storitve 56 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi po 5., 2. in 1. odstavku 113. člena KZ-1 bo ovadenih devet fizičnih oseb in ena pravna oseba.

S kriminalistično preiskavo so kriminalisti identificirali tudi 56 žrtev trgovine z ljudmi, ki jih je hudodelska združba izkoriščala vse od marca 2016 naprej, in sicer:

  • 18 državljank Romunije
  • 18 državljank Madžarske
  • 9 državljank Slovaške
  • 4 državljanke Dominikanske republike
  • državljanko Venezuele,
  • državljanko Španije
  • državljanko Portugalske
  • državljanko Filipinov
  • državljanko Poljske
  • državljanko Slovenije
  • državljanko Bolgarije

Prav tako bodo policisti podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve nadaljevanega kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 6. in 5. odstavku 308. člena KZ-1. Ugotovili so namreč, da sta dve fizični in ena pravna oseba iz Slovenije skupaj s sostorilci iz Kitajske, Bangladeša in Nemčije izvršili nadaljevano kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 6. in 5. odstavku 308. členu KZ-1, s tem da so pridobivali enotna dovoljenja za prebivanje in delo za državljane tretjih držav - Kitajske in Bangladeša. S preslepitvijo pristojnih organov glede pravega namena vstopa na ozemlje Slovenije so organizirali nezakonito preseljevanje tujcev, ki drugače ne bi izpolnjevali pogojev za pridobitev dovoljenj in za vstop v Slovenijo.

Pri tem so kot člani hudodelske združbe na območju Kitajske in Bangladeša zbirali ljudi za nezakonito preseljevanje, ki so jih nato zaposlili na območju držav Zahodne Evrope, to je zunaj Slovenije. Gre za tujce, državljane tretjih držav (Kitajska in Bangladeš), po poklicu varilcev, za katere so pridobivali enotna dovoljenja za prebivanje in delo brez kontrole trga dela, saj je navedeni poklic naveden v Odredbi o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela in Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje izda soglasje brez preverjanja pogoja, da v evidenci zavoda ni domačih brezposelnih oseb oziroma oseb, ki so glede pravic do zaposlitve izenačene z državljani Slovenije. Pri tem so preslepili pristojni organ glede pravega namena vstopa na ozemlje Slovenije, saj njihov namen ni bil zaposlitev delavcev na območju Slovenije, kjer teh poklicev primanjkuje, ampak v drugih državah Evropske unije, kjer so z njihovim delom pridobili večjo premoženjsko korist. Z do sedaj zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da so na ta način pridobili dovoljenja za delo v Sloveniji za 16 tujcev.