Sorodne objave

Kam po pomoč? 8. marec 2023
 

Ljubljanski policisti in kriminalisti smo v sredo, 11. aprila, obiskali učence Osnovne šole Vižmarje Brod. Ob celodnevnem druženju smo jim podrobneje predstavili svoje delo ter jim svetovali, kako naj poskrbijo za svojo varnost tako doma, kot tudi v šoli in v prometu.

IMG 3033

Preventivni dan, kot smo ga poimenovali, smo razdelili v dva dela. Učenci razredne stopnje, tj. od prvega do petega razreda, so na zunanjem prostoru pred šolo spoznavali delo policistov. Ti so jim prikazali različno opremo, ki jo pri svojem delu uporabljajo policisti motoristi, policisti kolesarji, pa tudi policisti posebne policijske enote. Otroci so si lahko ogledali tudi policijska vozila, pridružili pa so se nam tudi konjeniki in vodnik službenega psa. Otroci so bili, kot ponavadi, najbolj navdušenimi prav nad službenimi živalmi. Še posebej jih je očaral zdaj že vsem dobro poznani policijski "kuža" Arni, ki je za malčke pripravil prav posebne vragolije. Ne le, da je znal z laježem "našteti", koliko let ima, temveč je prav gibčno "plesal", preskakoval obroč, se plazil in hodil po dveh tačkah.

IMG 3085

Starejši učenci predmetne stopnje pa so se razdelili po skupinah glede na vsebinsko različne teme. Predstavitve posameznih tem skupaj z razpravo so trajale po eno šolsko uro. Otroci od šestega do devetega razreda so tako skupaj s kriminalisti obravnavali različne vsebine, kot so nasilje med vrstniki, varnost na internetu, prometna varnost, pa tudi spolno nasilje, pri čemer so kriminalisti posvetili veliko pozornosti prav preprečevanju in odkrivanju spolnih zlorab, otrokom pa so predstavili še projekt Nekatere stvari ne smejo ostati skrite. V okviru teme o preprečevanju spolnega nasilja so učenci spoznali tudi knjižico avtorja Gorana Vojnoviča, ki je bila izdana v okviru kampanje proti spolnim zlorabam otrok. Skozi prebiranje odlomkov iz knjige so otroci spoznali zgodbo fanta, ki je bil žrtev spolne zlorabe, in sporočilo knjige, da lahko zlorabe ustavimo le tako, da o njih spregovorimo.

IMG 3068

Učenci osmega in devetega razreda pa so poglobljeno spoznavali nevarnosti interneta, ki smo jim jih kriminalisti predstavili bolj podrobno in za to porabili po dve šolski uri. Prav to predavanje smo popestrili še s primeri iz policijske prakse, za motivacijo pa smo prikazali tudi nekaj preventivnih filmov na to temo.

IMG 3055

V okviru predavanj smo jih predstavili tudi interventno številko 113 in anonimni telefon policije 080 12 00.

Dan je minil, kot bi mignil. Glede na številna radovedna vprašanja otrok bi lahko preventivni dan podaljšali v večdnevno druženje. Kljub temu, da je čas hitro minil, pa smo se oboji razšli zadovoljni – otroci z bogatim znanjem o tem, kako naj bolje poskrbijo za svojo varnost, policisti in kriminalisti pa zadovoljni, da smo otrokom uspešno predstavili samozaščitno ravnanje, jim približali delo policije in v njih spodbudili zaupanje, da se lahko na nas zanesejo vedno, ko potrebujejo pomoč.

 

Preberite tudi:

 

Foto: Maja Strohsack, OŠ Vižmarje Brod