Sorodne objave

 

Ob 25. maju, mednarodnem dnevu pogrešanih otrok, slovenska policija v sodelovanju s fundacijo Amber Alert Europe izdaja novo otroško slikanico in se tako pridružuje letošnji vseevropski preventivni kampanji.

Slikanica z naslovom O zajčku, ki je šel na potep in se naučil poslušati sebe je bila napisana z namenom, da otroke pouči, kako se lahko sami zavarujejo, da se ne bi izgubili.

Slovenia National Police Visual B x1920x1080 zm

Slikanica je prevedena v 20 jezikov, tudi slovenščino, in dostopna na spletni strani fundacije Amber Alert .

Avtorji kampanje k ozaveščanju o varnosti majhnih otrok letos pristopili s slikanico

Slovenska policija in mednarodna fundacija Amber Alert Europe sta ob današnjem mednarodnem dnevu pogrešanih otrok napovedali začetek svoje vsakoletne preventivne kampanje, osredotočene predvsem na varnost majhnih otrok. Osrednji del letošnje kampanje je nova slikanica z naslovom O zajčku, ki je šel na potep in se naučil poslušati sebe, namenjena ozaveščanju otrok.

Slikanica naslovnicaZgodba avtorice Julie Bellinkx in ilustratorke Melanie Louwerens na igriv in pozitiven način sporoča, kako pomemben je občutek, ki izhaja iz izkušenj. Da bi bila knjiga zanimiva za majhne otroke, se je fundacija za pomoč obrnila na avtorje otroških knjig, ilustratorje, otroške psihologe, vedenjske znanstvenike in pediatre, ki so pomagali oblikovati zgodbo in ilustracije. Slikanica je namenjena branju staršev in skrbnikov ter lahko služi kot podlaga za nežen začetek pogovora o nevarnostih, ki se lahko pripetijo našim najmlajšim.

Damjan Miklič: "Otroci morajo vedeti, kaj naj naredijo, če jih ogovori neznanec ali se izgubijo"

Damjan Miklič, predstavnik Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in predsednik evropske mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe (PEN-MP) v letih od 2020 do 2022, opozarja, da našim najmlajšim v današnjem času preti veliko nevarnosti. Otroci lahko izginejo s šolskih igrišč, s sprehoda v gozdu, iz mestnega parka, na poti do šole ali drugih krajev. Zato je pomembno, da jih ozavestimo o samozaščitnem obnašanju, da vedo, kaj storiti, če jih ogovori neznana oseba ali jih celo povabi k sebi, oziroma kako naj odreagirajo, če se izgubijo.

Miklič je ob izdaji slikanice še posebej pohvalil prevajalke Službe za prevajanje in lektoriranje na notranjem ministrstvu, ki so slikanico uspešno prilagodile kulturološkim in jezikovnim ter v tem konkretnem primeru še zlasti onomatopoetičnim specifikam.

Frank Hoen: "Naša zgodba o izgubljenem zajčku je lahko dragocen pripomoček za starše in skrbnike"

Frank Hoen, predsednik fundacije Amber Alert Europe, pa ob tej priložnosti poudarja: "Varnost naših otrok je izrednega pomena in veseli smo, da lahko začnemo s to kampanjo, da bi mladim otrokom pomagali pri učenju o osebni varnosti. Verjamemo, da je zgodba O zajčku, ki je šel na potep in se naučil poslušati sebe dragoceno orodje za starše in skrbnike za pomoč pri izobraževanju otrok o varnosti, zlasti o izginotju, in s ponosom ga delimo z družinami po vsej Evropi."

Slikanica govori tudi o tem, kako pomembno je zaupati svojim instinktom

Skozi zgodbo otroci na igriv in pozitiven način spoznajo pomembna pravila. Ta osnovna pravila temeljijo na petih nasvetih, ki izvirajo iz koncepta zaupanja svojim instinktom in so bili pripravljeni v sodelovanju s strokovnjaki s področja problematike pogrešanih otrok.

Pet najpomembnejših nasvetov za otroke

  • Vedno zaupaj svojemu občutku. Če se ti zdi, da nekaj ni v redu, potem tega ne naredi.
  • Nikoli nikamor sam. Varneje je, če greš še s kom.
  • Ne hodi okrog s tistimi, ki jih ne poznaš ali pa njihove družbe nisi pričakoval.
  • Če se izgubiš, prosi za pomoč druge starše.
  • Nauči se opazovati okolico in razpoznavne znake. Tako boš lažje našel pot nazaj.

V Evropi vsako leto več kot sto tisoč pogrešanih otrok in mladostnikov

Po podatkih PEN-MP je vsako leto v Evropi prijavljenih več kot 100.000 pogrešanih otrok in mladostnikov. Zgodba O zajčku, ki je šel na potep in se naučil poslušati sebe je zato del nenehnih prizadevanj slovenske policije in fundacije Amber Alert Europe za ozaveščanje o pogrešanih otrocih in spodbujanje preventive. Izobraževanje majhnih otrok o tem, kako se zaščititi, je lahko ključnega pomena za preprečevanje prihodnjih primerov pogrešanj otrok.

Povezane vsebine

Iskanje pogrešanih oseb

Seznam pogrešanih oseb

Amber Alert Europe

Ostani varen s Simonom (video)

Kako poskrbeti za varnost otrok med počitnicami? (video)

Kaj je treba narediti ob pogrešanju otroka? (video)