Sorodne objave

 

Na današnji skupni novinarski konferenci PU Koper in Nova Gorica so predstavniki obeh policijskih uprav predstavili nedavno uspešno zaključeno kriminalistično preiskavo nekaj hujših premoženjskih kaznivih dejanj.

Opis kaznivih dejanj in kriminalistične preiskave:

Potem, ko so bili na PU Koper 13. februarja 2009, nekaj po 9. uri, obveščeni, da naj bi zamaskirana in s pištolo oborožena neznanca oropala banko v Komnu, so na kraj takoj odhiteli koprski policisti in kriminalisti. Ugotovili so, da sta osumljenca bančnim uslužbencem zagrozila s strelnim orožjem in izsilila, da so jima predali okoli 4.000 evrov. Nato sta zbežala iz in se odpeljala z neznanim rdečim osebnim avtomobilom.

Policisti in kriminalisti so takoj začeli z intenzivnim zbiranjem obvestil, da bi identificirali neznana storilca oboroženega ropa. Med preiskavo, 16. marca, se je na območju PU Nova Gorica, v naselju Renče, nekaj pred deveto uro zjutraj zgodil še en oborožen rop, pri katerem sta zamaskirana neznanca s pištolo od uslužbencev banke izsilila gotovino v skupnem znesku približno 17.000 evrov. Po ropu sta se odpeljala s skuterjem temnejše barve.

Zaradi očitne podobnosti med opisanima ropoma so koprski in novogoriški kriminalisti začeli s skupno kriminalistično preiskavo.

Po drugem ropu so kriminalisti obeh policijskih uprav kmalu zbrali dovolj informacij, da so Okrožnemu državnemu tožilstvu iz Kopra predlagali uvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov, za katere sta Okrožno sodišče v Kopru in ODT Koper izdala ustrezna dovoljenja.

S prikritimi preiskovalnimi ukrepi, zbiranjem obvestil in analizami zbranih podatkov so potrdili, da sta 33-letni moški iz Kostanjevice in 25-letni moški iz Šempetra izvršila oborožen rop, pri čemer je neposredno sodelovala in jima pomagala tudi 45-letna ženska z območja Nove Gorice.

Po kaznivem dejanju, kot so ugotovili policisti, pa sta osumljencema pomagala še dva storilca. Eden od njiju, 29-letni moški z območja Solkana, je v razgovorih s policijo lažno potrdil alibi za enega od roparjev, 24-letni moški z območja Šempetra pri Novi Gorici pa je aktivno pomagal s prikrivanjem storilcev, sledov kaznivega dejanja in pridobljene protipravne premoženjske koristi.

V sodelovanju z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in na podlagi zadostnega števila materialnih dokazov so kriminalisti PU Koper in Nova Gorica prejšnji teden, 13. maja, izvedli koordinirano prijetje identificiranih osumljencev obeh oboroženih ropov. Pri hišnih preiskavah so zasegli številne predmete, ki potrjujejo utemeljene razloge za sum, da so za oba ropa odgovorni prav identificirani osumljenci. Našli so tudi del naropanega denarja in denar sumljivega izvora, plinsko pištolo, ki je bila uporabljena pri ropih, okoli 460 g konoplje, več telefonskih aparatov in drugih predmetov, za katere sumijo, da izvirajo iz drugih kaznivih dejanj.

V zaključni akciji prijetja osumljencev in pri hišnih preiskavah je sodelovalo okoli 40 kriminalistov in policistov PU Koper in Nova Gorica. Kriminalistično preiskavo je usmerjalo ODT Koper.

Za rop banke v Komnu so policisti ovadili 33-letnika z območja Nove Gorice in 25-letnika z območja Šempetra pri Novi Gorici. Ovadili so tudi pomagače pri ropu, in sicer 24- in 29-letna moška z območja Šempetra pri Novi Gorici ter 45-letno žensko z območja Nove Gorice. Za rop banke v Renčah so ovadili 33-letnika z območja Nove Gorice in 22-letnika z območja Šempetra pri Novi Gorici.

15. maja so policisti s kazenskimi ovadbami k preiskovalnemu sodniku v Kopru privedli 22-, 24- in 25-letnega osumljenci ter 45-letno osumljenko. Preiskovalni sodnik je zoper 25-letnega izvršitelja ropa odredil pripor, zoper 22-letnega hišni pripor, drugi pa so bili po zaslišanju izpuščeni na prostost.

Za kaznivo dejanje ropa po 2. odstavku 206. člena Kazenskega zakonika je predvidena zaporna kazen od 3 do 15 let.

Na podlagi zbranih obvestil in pridobljenih dokazov bodo zoper posamezne osumljence podane kazenske ovadbe še za vsaj pet drugih kaznivih dejanj v zvezi s prepovedanimi drogami in eno kaznivo dejanje v zvezi z neupravičeno proizvodnjo in prometom z orožjem ali eksplozivom, podali pa boto tudi več kazenskih ovadb zaradi pomoči storilcu oz. za kaznivo dejanje po 282. členu Kazenskega zakonika.

 

Zvočni posneteki: