Sorodne objave

 

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je v sodelovanju s Policijo izdala informativno zloženko z naslovom Denarne verige. Z njeno  izdajo želimo prispevati k boljšemu razumevanju in poznavanju številnih ponudb investicijskih in drugih storitev, ki so pogosto zavajajoče oz. se za njimi skrivajo denarne verige.

Denarne verige so v Sloveniji kaznivo dejanje! Kdor organizira, sodeluje ali pomaga pri organiziranju ali izvajanju denarnih verig, se lahko po 212. členu Kazenskega zakonika kaznuje z zaporom do osmih let.

Predstavnika ATVP in Policije, mag. Primož Pinoza in Simon Golub, sta na današnji novinarski konferenci preventivno zloženko podrobneje predstavila.

Naslovnica_zlozenke

 Denarne verige (zloženka) 

V zloženki predstavljamo, kako denarne verige prepoznati in v kakšnih oblikah se kažejo, predvsem pa vlagateljem svetujemo, kako naj ravnajo v določenih primerih, ki bi lahko kazali na denarne verige.


"Agencija za trg vrednostnih papirjev v zadnjih letih zaznava porast prijav, ki se nanašajo na ponudbo finančnih storitev. Za nekaterimi investicijskimi storitvami in posli, katerih nadzor sodi v pristojnost ATVP, se skrivajo tudi denarne verige. S pričujočo zloženko želimo potencialne vlagatelje opozoriti, da so ponudbe o visokih in zagotovljenih donosih nemalokrat zavajajoče," je povedal namestnik direktorja ATVP in vodja Sektorja za nadzor mag. Primož Pinoza.

"Računamo tudi na to, da bodo morebitni oškodovanci, ki se doslej še niso odločili za podajo prijave na policiji, to storili po objavi te zloženke, predvsem pa, da bomo s to zloženko v čim večji meri preprečili morebitna prihodnja oškodovanja na tem področju," pa je dejal Simon Golub, vodja Oddelka za finančno kriminaliteto in pranje denarja na Generalni policijski upravi.

Za slovensko policijo je namen takih preventivnih akcij predvsem preprečevanje morebitnih prihodnjih oškodovanj državljanov, ki se odločajo, kam bodo investirali svoja sredstva. Pretekle izkušnje pri odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj s področja investicijskih vlaganj namreč izkazujejo potrebo po opozarjanju vlagateljev na potencialne nevarnosti.


Zvočni posnetek izjave mag. Primoža Pinoze iz Sektorja za nadzor v Agenciji za trg vrednostnih papirjev (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Simona Goluba iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (mp3)