Sorodne objave

 

Ob 25. novembru, mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, slovenska policija skupaj z drugimi, vladnimi in nevladnimi institucijami izvaja številne preventivne aktivnosti. Z njimi želimo ozaveščati in informirati javnost o problematiki nasilja nad ženskami, otroki in v družinah po vsej Sloveniji.

Naše aktivnosti bodo potekale vse do 10. decembra. Javnost bomo na problematiko nasilja nad ženskami ozaveščali:

  • z objavo preventivnih sporočil na displejih v mestnih avtobusih LPP v Ljubljani in na potniških vlakih Slovenskih železnic,
  • z nalepkami Prijavite nasilje nad ženskami na policijskih vozilih po vsej Sloveniji,
  • prek vizitk s preventivnim sporočilom, ki jih bodo policisti ob različnih priložnostih delili prebivalcem,
  • na številnih stojnicah v mestnih središčih, kjer bodo policisti na voljo za vprašanja ali nasvete obiskovalcem in mimoidočim,
  • v okviru sodelovanja Policije z Društvom SOS telefon v obliki skupnega dežurstva na SOS telefonu,
  • z objavo sporočil za javnost in preventivnih vsebin na spletnih straneh policije idr.
  • z nošenjem belih pentelj,
  • s pomočjo medijev (izjava za javnost bo v petek, 25. novembra 2016, ob 10. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani.


DVORMed 25. novembrom in 10. decembrom bo kratko preventivno sporočilo o nasilju nad ženskami objavljeno na številnih multimedijskih displejih po vsej Sloveniji.

Predvajalo se bo zlasti v lekarnah, zdravstvenih domovih, nekaterih kulturnih institucijah, na mestnih avtobusih LPP v Ljubljani, na potniških vlakih Slovenskih železnic, na nekaterih železniških postajah, na internetu (spletna stran policije, spletne strani nekaterih lokalnih skupnosti, na družabnih omrežjih) in drugod.

nalepka avto


Že ta teden je moč po vsej Sloveniji opaziti številna belo-modra policijska vozila, opremljena z nalepkami Prijavi nasilje nad ženskami.

Policistke in policisti bodo v teh dneh razdelili več kot 6.000 posebnih vizitk z navodili, kje najti več informacij o reagiranju na primere nasilja nad ranljivimi skupinami prebivalstva (ženske, otroci) oz. v družinah.

viz1Letošnji moto policije v sklopu te akcije je svetovati ljudem o nedopustnem nasilju in ugotoviti, kako lahko slovenska policija izboljša svoje delo!

Vizitka  vsebuje QR kodo, ki omogoča takojšen dostop do spletne strani z informacijami o nasilju v družini.

V mestnih središčih (Murska Sobota, Maribor, Celje, Novo mesto, Ljubljana, Kranj, Nova Gorica, Koper) bomo med 25. in 29. novembrom postavili stojnice. Kje in kdaj bomo prisotni? Oglejte si seznam.

Presernov trg policistkaV sodelovanju z lokalno skupnostjo, nevladnimi organizacijami in drugimi zainteresiranimi institucijami (npr. centri za socialno delo, zdravstveni domovi) bomo policisti in policistke mimoidočim delili preventivno gradivo, jim svetovali o pomenu prijave nasilja nad ženskami in jih tudi tudi na splošno informirali o problematiki nasilja v družini, o zakonodaji in pooblastilih policije na tem področju, o možnostih pomoči žrtvam nasilja itd.

Posebej nas bodo zanimale povratne informacije in pripombe občanov: predvsem, kako bi lahko bila policija učinkovitejša pri odkrivanju in preprečevanju nasilja nad ženskami.

sos telefonŽe na predvečer mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami, v četrtek, 24. novembra, bo med Društvom SOS telefon in Policijo steklo posebno sodelovanje v obliki skupnega dežurstva na SOS telefonski številki 080 11 55.

Ta večer bosta med 19. in 22. uro poleg svetovalke na SOS telefonu za ženske in otroke žrtve nasilja za pogovor na voljo tudi policistka in policist. Več o tem v sporočilu za javnost

bela pentljaKot simbol boja proti nasilju nad ženskami si bo veliko policistk in policistov na svoje uniforme pripelo bele pentlje, s čimer bomo tudi navzven pokazali svojo netoleranco do nasilja v družini in obenem solidarnost z žrtvami tega nasilja.

spletna stran01Spletna stran Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji vsebuje veliko koristnih informacij. Namenjene so tako žrtvam nasilja v družini kot tudi vsem tistim, ki bi jim radi pomagali, pa morda ne vedo, kako. Predstavljene so naslednje vsebine:

  • prijava nasilja v družini,
  • policijska prepoved približevanja,
  • policijsko spremstvo žrtve nasilja v družini,
  • dejavnosti policije ob vloženi prijavi,
  • kaj lahko kot žrtev naredim sam/-a,
  • pogosto zastavljena vprašanja,
  • posebna pravica: odškodnina države za žrtve nasilnih dejanj,
  • brošure in spletne povezave.