Sorodne objave

 

V zadnjem obdobju policisti zaznavamo večje število ponudnikov, ki poskušajo preko spleta in pod pretvezo, da vlagajo v nove socialne mreže, organizirati denarne verige. Občanom, ki bi želeli svoja sredstva investirati v takšne nepooblaščene naložbene programe, svetujemo, naj bodo izjemno previdni.

Nepooblaščeni ponudniki pobirajo vložke v višini od 500 pa vse do 2000 evrov pod pretvezo, da gre za svetovalne storitve, in z aktivnim vključevanjem tujih državljanov, praviloma iz Skandinavije ali zahodnoevropskih držav. Vložke vplačujejo novi člani, ki jih ponudniki novačijo s predstavitvami na spletu, ko pa se član prijavi z uporabniškim imenom in geslom, ponudniki v znanih slovenskih hotelih organizirajo seminarje za predstavitev svojih "produktov".

Na teh seminarjih ponudniki potencialnim vlagateljem obljubljajo visoke donose iz vlaganja v socialne mreže, investicij na Forex trgu, spletnega trgovanja, investicijskega bančništva in pa bonitete pri potovanjih v tujino.

Seminarje imenujejo izobraževanja, pri tem pa predvsem vlagateljem, ki imajo manj izkušenj pri trgovanju s finančnimi instrumenti, ponujajo delnice svojega podjetja. Vlagatelji z vplačilom vložka prejmejo delnice. Z delnicami tega podjetja lahko potem trgujejo samo na interni borzi tega podjetja. Cena delnice se dviguje z vpisom vsakega novega člana v svetu, hkrati pa ponudniki obljubljajo tudi dividende iz opisanih naslovov vlaganja.

Morebitnim vlagateljem svetujemo, naj bodo izjemno previdni, saj lahko nagrajevanje vlagateljev iz naslova vložkov novih članov pomeni prepovedano dejavnost oz. kaznivo dejanje organiziranja denarnih verig in nedovoljenih iger na srečo po 212. členu Kazenskega zakonika.

Občanom, ki želijo svoja sredstva investirati v legalne naložbene programe, priporočamo, naj se raje obrnejo na borznoposredniške družbe in banke, ki imajo za opravljanje investicijskih storitev in poslov dovoljenje Agencije za trg vrednostnih papirjev oz. Banke Slovenije.