Sorodne objave

 

Zaradi velikega zanimanja javnosti za preiskavo, ki jo Policija izvaja v povezavi z dogajanjem na Nevrološki kliniki v Ljubljani, smo danes, 26. maja, podali kratko izjavo za javnost.

IMG 0432

Zvočni posnetek izjave mag. Boštjana Lindava (mp3) 

Zvočni posnetek novinarskih vprašanj in odgovorov nanje (mp3) 


Kot je poudaril pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije, mag. Boštjan Lindav, glede na različne izjave, ki se v zvezi s preiskavo več kaznivih dejanj enega od zaposlenih na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana v zadnjem času pojavljajo v javnosti, "želimo v prvi vrsti pojasniti, da je policija v okviru svojih zakonskih pooblastil dolžna odkrivati, preiskovati kazniva dejanja in prijemati storilce kaznivih dejanj, v nobenem primeru pa ni pristojna za odkrivanje sistemskih pomanjkljivosti in nepravilnosti, ki se pojavljajo v drugih sistemih, razen če takšne nepravilnosti že same po sebi vsebujejo znake kaznivega dejanja in je za to podana ustrezna stopnja suma." Tako je tudi v tem primeru.

Kot smo že seznanili javnost, je policija v zvezi s tem podala kazensko ovadbo zoper eno osebo za več kaznivih dejanj. Osumljencu je bila odvzeta prostost in je bil priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil sodno pridržanje oziroma pripor.

V zvezi z dogajanjem na Nevrološki kliniki kriminalisti preverjajo tudi vse informacije, iz katerih izhajajo sumi drugih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradi dolžnosti, tako preverjajo tudi ravnanje odgovornih oseb. Treba se je zavedati, da čisto vse sistemske pomanjkljivosti in anomalije v procesu nadzora same po sebi še niso kaznivo dejanje, saj morajo biti za to izpolnjeni konkretni znaki kaznivih dejanj.

"Ob tem želimo poudariti, da je bila dosedanja kriminalistična preiskava, ki je potekala v zvezi s konkretnim primerom, opravljena strokovno in natančno. Razumemo, da se v javnosti pojavljajo različna vprašanja v zvezi s konkretnim primerom, vendar pa preiskava sumov določenih kaznivih dejanj še poteka. Ker je preiskava torej v tem trenutku še zelo aktivna in je ne želimo ogroziti s prepodrobnimi informacijami, kot tudi zaradi spoštovanja pietete do umrlih in razumevanja položaja svojcev umrlih oseb v danih okoliščinah, verjamemo, da boste razumeli, da v tem trenutku ne moremo podati več podrobnosti o našem delu in ugotovitvah," je še dodal Lindav.

Zavedamo se, da bo v tej preiskavi odločilno vlogo odigrala oziroma morala odigrati medicinska stroka in znanje, zato ponovno pozivamo vse zaposlene, ki imajo kakršno koli informacijo, listino, dokumente, ki bi pripomogli k razjasnitvi dogajanja, naj te posredujejo policiji.