Sorodne objave

 

Policisti Specializirane enote za nadzor prometa, so včeraj, 16. oktobra 2013, ustavili voznika tovornega vozila in pri pregledu tovornjaka odkrili več tehničnih napak. Zaradi splošne nevarnosti so ga pospremili na izredni tehnični pregled in ga začasno odstranili s ceste.

IMG 8926 zm

Policisti so zaradi suma, da na tovornem vozilu z največjo dovoljeno maso 26 ton niso brezhibne naprave za upravljanje (krmilni mehanizem) in naprave za ustavljanje (zavorni sistem), odredili izredni tehnični pregled, ki ga je opravila strokovna organizacija za tehnične preglede. Poleg tega je vozilo imelo močno obrabljene oz. poškodovane pnevmatike.

IMG 8937 zmTehnični pregled je potrdil sume policistov. Pokazal pa je še na nekaj drugih pomanjkljivosti na tovornjaku, ki je imel pred mesecem redni tehnični pregled: npr. tahograf in omejilnik hitrosti nista imela obdobnega kontrolnega pregleda; iz motorja je uhajalo olje in iz pnevmatskega sistema je uhajal zrak.

Slednje je bil tudi razlog, da zavore niso prijele. Namreč, po končanem izrednem tehničnem pregledu je tehnični preglednik naročil vozniku naj vzvratno zapelje iz proge na parkirišče. Pri tem pa je tovorno vozilo zaradi nedelovanja zavor trčilo v osebni avtomobil, ki ga je nato potisnilo še v kombi.  IMG 8932 zm

Policisti so vozilo izločili iz prometa in odvzeli registrske tablice, oboje do odprave vseh pomanjkljivosti. Vozniku je bila izrečena globa v višini 500 evrov, podjetniku pa je bila izrečena globa v skupnem znesku 3.000 evrov.

IMG 8930 zm

Lastnik tega tovornega vozila je slovenski podjetnik in ima v lasti več deset tovornih vozil, ki vozijo po celotni državi. Policisti Specializirane enote za nadzor prometa so njegova vozila v zadnjem letu preverili vsaj 25-krat in v skoraj vseh primerih izvedli ukrepe zaradi kršitev določil o:

  • lokalnem prometu, tj. izogibanje cestninskim postajam,
  • nepritrjenemu tovoru,
  • tehničnih hibah vozila,
  • nespoštovanju socialne zakonodaje.

Ta tovornjak so policisti odkrili v okolici Ljubljane med svojim rednim delom, sicer je v začetku oktobra po celi Sloveniji potekal evropsko usklajen nadzor tovornih vozil in avtobusov.

Specializirana enota za nadzor prometa deluje v okviru Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi.