Sorodne objave

 

Policija bo med 23. in 28. aprilom 2012 poleg nadzora nad kolesarji izvedla še številne preventivne aktivnosti za njihovo večjo varnost.

S ponedeljkom se začne prvi del preventivne akcije, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, ki so jo predstavili na današnji novinarski konferenci.

IMG 2578Zvočni posnetek izjave Ivana Kapuna (mp3) 

Vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun je ob predstavitvi aktivnosti povedal: "Opažamo, da je pri kolesarjih vse preveč kršitev vožnje po levi strani, predvsem po levi kolesarski stezi, izsiljevanja prednosti, nepravilnega vključevanje, pa tudi vožnje pod vplivom alkohola. Kolesarji so skupaj s kolesi tudi premalo označeni. Na vse to bomo dali večji poudarek in kolesarje opozarjali na te pomanjkljivosti. Policisti bodo v prihodnjih dneh izvajali še nadzor, ki bo poleg kolesarjev usmerjen tudi v voznike motornih koles, ki s svojim ravnanjem nemalokrat ogrožajo varnost kolesarjev." Policisti bodo v tem obdobju preverjali kolesarske izkaznice pri osnovnošolcih, sodelovali pri izvajanju kolesarskih izpitov in preventivno svetovali. Mag. Kapun je še spomnil, da predpisi, ki veljajo za voznike motornih vozil, veljajo tudi za kolesarje.


Kolesarji, za svojo varnost lahko veliko naredite sami

IMG_2547

Dejavnosti v preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev so poleg predstavnika policije in predstavnice koordinatorja akcije predstavili še Stanislav Zotlar iz Direkcije RS za ceste, Jožica Trlep iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Maribor in Gašper Žemva iz Slovenske kolesarske mreže.



Javna agencija RS za varnost prometa je pripravila dva radijska oglasa in dva televizijska spota z nasveti za večjo varnost kolesarjev.

Radijski oglas s tremi nasveti za kolesarje  (mp3) 

Radijski oglas s tremi nasveti za voznike motornih vozil  (mp3) 

Kolesar 1 (wmv)  

Kolesar 2 (wmv)  

***********************

Namen akcije je zmanjšati število umrlih in huje telesno poškodovanih kolesarje ter povečati uporabo kolesarske čelade v naseljih.

Tematiko varnosti kolesarskega prometa urejajo Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), Zakon o cestah (ZCes-1) in Zakon o voznikih (ZVoz) ter Resolucija Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2012-2021 (NPVCP).