Sorodne objave

 

Policisti smo 29. junija 2009 po vsej Sloveniji začeli ponovno poostreno nadzirati hitrost, ki je na slovenskih in tudi evropskih cestah najpogostejši vzrok prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami. Preventivno akcijo Hitrost bomo izvajali ves teden, do 5. julija, zlasti na problematičnih odsekih cest.

 Akcija Hitrost - počasneje je varneje se bo letos izvajala še med 23. in 27. avgustom.

 

Prevelika in neprilagojena hitrost sta še vedno največji slovenski prometni in varnostni problem. Nekateri vozniki pozabljajo, da promet in cesta napak ne oproščata. Dovolj je zgolj trenutek nepazljivosti, ki lahko posamezniku popolnoma spremeni življenje. Celo samo nekoliko prehitra vožnja lahko pomeni razliko med varnim potovanjem in katastrofo.

IMG 3669

V lepem, sončnem vremenu je na cestah več voznikov motornih koles in koles z motorjem, kolesarjev in pešcev. V takšnih okoliščinah imajo vozniki lažen občutek varnosti, poleg tega zelo pogosto precenijo svoje sposobnosti in sposobnosti vozil, policisti pa ugotavljajo agresivno vožnjo in številne prekoračitve hitrosti, posledica katerih je poslabšanje prometne varnosti (več prometnih nesreč, umrlih in poškodovanih).

Vsem udeležence v cestnem prometu zato svetujemo:

  • Prilagodite hitrost svoje vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.
  • Vozite na zadostni varnostni razdalji!
  • Za voznike in potnike je obvezna uporaba varnostnih pasov.
  • Na pot se odpravite trezni in spočiti! Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu.
  • Zaradi možnih zastojev zaradi gostote prometa, prometnih nesreč, delovišč na cestah in cestninskih postajah ipd. spremljajte prometne informacije in se, če je le možno, odpravite na pot takrat, ko na cestah ni zastojev. Če se zastoju ne morete izogniti, ostanite strpni in zbrani.

 

 Priponke:

Program aktivnosti 

 


 Povezave:

 

Glavna cilja akcije Hitrost sta zato zmanjšanje števila mrtvih zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah in povečanje spoštovanja predpisov o omejitvi hitrosti.

Končni namen pa je prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. Umiritev hitrosti je v tem času zelo pomembna, saj vozniki različnih motornih vozil zaradi toplega in suhega vremena vozijo precej hitreje in manj previdno kot pa v slabem vremenu, poleg tega je na cestah sedaj tudi več udeležencev.

IMG 3722

Glede na posledice prometnih nesreč je prednostna naloga policije zmanjšanje prevelikih hitrosti v cestnem prometu. Tudi lani se je ponovno potrdilo dejstvo, da teža poškodb v prometnih nesrečah narašča sorazmerno s hitrostjo.

Na slovenskih cestah so namreč leta 2008 zaradi neprilagojene hitrosti umrli 103 ljudje, 408 jih je bilo hudo, 2.695 pa lahko telesno poškodovanih. V istem obdobju leta 2007 je umrlo 126 ljudi, 473 jih je bilo hudo, 3.765 pa lahko telesno poškodovanih. Zato je najpomembnejši cilj akcije zmanjšanje števila najhujših posledic prometnih nesreč zaradi hitrosti.

IMG 3724

Edini pravi način za zmanjšanje povprečne hitrosti je doslednejše spoštovanje omejitev hitrosti in ustrezna prilagoditev vožnje razmeram na cesti. S tem bi obvarovali marsikatero življenje ob morebitni prometni nesreči. Z akcijo želimo vplivati na zavest ljudi, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu največ storijo sami. Vožnja znotraj hitrostnih omejitev lahko na evropskih cestah reši na tisoče življenj.

IMG 3726

Več o preventivni akciji v sporočilu za javnost z dne 21. aprila 2009: Začela se je preventivna akcija Hitrost, počasneje je varneje

 

 Vozniki, vozite previdno in odgovorno ter spoštujte omejitve hitrosti!