Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v sodelovanju s policisti in kriminalisti več policijskih uprav danes na območju ljubljanske in krške policijske uprave opravljajo 20 hišnih preiskav pri 10 fizičnih in 8 pravnih osebah.

Kot je pojasnil pomočnik vodje Nacionalnega preiskovalnega urada Robert Črepinko, pri hišnih preiskavah iščejo dokaze, s katerimi bi utemeljili sume storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije, in sicer:

  • zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1,
  • zlorabe položaja ali pravic po 244. členu KZ,
  • nedovoljenega sprejemanja daril po 241. členu KZ-1,
  • nedovoljenega dajanja daril po 242. členu KZ-1.

RobertCrepinko

Zvočni posnetek izjave Roberta Črepinka (mp3)  

Vprašanja novinarjev in odgovoriVprašanja novinarjev in odgovori (mp3)  


Pri hišnih preiskavah sodeluje 52 policistov in kriminalistov. Do sedaj smo že zaključili 11 hišnih preiskav. Vsem 10 fizičnim osebam je bila skladno z določili Zakona o kazenskem postopku odvzeta prostost, dve osebi pa sta bili že izpuščeni.

V preiskavi, ki jo usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu, poteka zelo intenzivno sodelovanje s Komisijo za preprečevanje korupcije. V kriminalistični preiskavi poteka tudi mednarodno policijsko sodelovanje.

Nacionalni preiskovalni urad preiskuje sume kaznivih dejanj nekdanjih vodilnih oseb v eni izmed bank in z njo povezani družbi, ki osumljeni nepravilnosti pri različnih oblikah financiranja poslov. Z izvrševanjem teh kaznivih dejanj je po doslej zbranih obvestilih nastala več milijonska škoda. Treba pa je poudariti, da gre šele za del poslov, ki jih preiskujemo, zato je prezgodaj ocenjevati, kakšen bo končni obseg kaznivih dejanj in kakšna bo končna povzročena škoda oz. pridobljena protipravna premoženjska korist. V preiskavi tudi korektno sodelujemo s sedanjo upravo banke.

Operativne aktivnosti na terenu še potekajo, po zaključku hišnih preiskav pa bomo pregledali zaseženo dokumentacijo in druge podatke ter nadaljevali z zbiranjem obvestil. Trenutno ne moremo napovedati, kdaj bo preiskava zaključena, zagotovo pa bo trajala še nekaj mesecev.