Sorodne objave

 

19.08.2002 je kriminalistična policija Republike Hrvaške obvestila slovensko policijo, da so v Rovinju našli trupla treh oseb, najverjetneje slovenskih državljanov.

Že v začetni fazi je bilo ocenjeno, da bo šlo za izredno zahtevno kriminalistično preiskavo, z mednarodno pravnim elementom, zato je bila sprejeta odločitev, da vso koordinacijo prevzame Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

V začetni fazi je največja teža operativnega dela slonela na policistih Policijske uprave Koper, v nadaljevanju in pa zaključni fazi pa na policistih Policijske uprave Ljubljana in na kriminalističnih inšpektorjih Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

Celotni predkazenski postopek sta usmerjala državna tožilca ODT Koper in Ljubljana.

Ogled kraja kaznivega dejanja je na območju mesta Rovinja potekal več dni. Koordinirano so potekali policijski postopki, ki so bili usklajevani z državnim tožilstvom iz Pule. Posebni poudarek smo namenili tekoči izmenjavi do tedaj znanih ugotovitev obeh policij. Indici in sledi so potrjevale motiv tega okrutnega dejanja in sum, da je storilec z območja Republike Slovenije.

V kriminalistični preiskavi sta obe policiji zbrali podatke in dokaze, ki so potrjevali utemeljen sum, da je trojnega umora osumljen 22 letni P.I. iz Ljubljane.

Dne 17.10.2002 je pričela slovenska policija izvajati zaključne ukrepe. Tega dne je bilo zoper tri osebe odrejeno policijsko pridržanje, saj so v tej fazi obstajali pridržalni in priporni razlogi. Zaradi obstoja pridržalnih in pripornih razlogov sta bila 22 letni P.I. iz Ljubljane in 23 letni M.I. iz Ljubljane, dne 19.10.2002 privedena preiskovalnemu sodniku OS v Ljubljani. P.I. je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja umora treh članov družine Rakič, M.I. pa pomoči pri kaznivem dejanju umora.

Preiskovalni sodnik je zoper P.I. odredil pripor, zoper M.I. pa ukrep javljanja na policijski postaji. Dejanje je predmet nadaljnje sodne preiskave. Sodelovanje obeh kriminalističnih policij pa še poteka.

 

Informacijo so pripravili v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave.