Sorodne objave

 

Kriminalisti Urada kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so 16. januarja 2002 odvzeli prostost 33-letnemu podjetniku B.Š. iz okolice Lenarta in 43-letnemu brezposelnemu D.M. z območja Murske Sobote.

Osumljena, oba slovenska državljana, so zaradi utemeljenega suma, da sta v sostorilstvu in iz koristoljubja 7. januarja 2002 poskušala izvršiti dve kaznivi dejanji umora, naslednji dan privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Maribor. Po 127. členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije je v takšnem primeru zagrožena kazen najmanj 10. let zapora.

Na podlagi zbranih obvestil so kriminalisti ugotovili, da je B.Š. 7.januarja 2002 dvakrat po telefonu poklical podjetje DRAGO - Avto, s sedežem na Ptujski cesti b.š.. Pri lastniku, 44-letnemu D. S., se je informiral ali bi od njega odkupil dva rabljena osebna avtomobila in mu kupnino tudi takoj v gotovini poravnal. S tem naj bi preverjal ali se v podjetju nahajajo večja gotovinska sredstva. Ker je bil podjetnik pripravljen ponujena avtomobila odkupiti proti takojšnjemu plačilu, sta se B.Š. in D.M. dogovorila, da istega dne umorita podjetnika in njegovo ženo z namenom odtujitve vsega denarja, ki bi ga našla v podjetju.

Okoli 16.30 ure istega dne, ko sta predhodno preverila, da v podjetju ni nobene stranke, sta osumljenca prišla na kraj. D.M. je podjetnika pod pretvezo nakupa rabljenega vozila zvabil v pisarno (kontejner). Takoj ob vstopu, brez predhodnih groženj ali zahteve po izročitvi denarja, je D.M. izvlekel pištolo in ga od zadaj ustrelil v vrat. S tem oškodovanca ni onesposobil, zato je med njima prišlo do prerivanja, med katerim je osumljenec še 4-krat ustrelil, pri čemer pa oškodovanca ni zadel. Med prerivanjem, ko mu je pištola padla iz rok, je pritekel drugi osumljeni B.Š., pobral pištolo in zagrozil zakoncema z ubojem. V tem času je D.M. iz pisalne mize odtujil 110.000 SIT, nakar sta osumljenca pobegnila.

Osumljena sta dokaj dobro poznala razmere v podjetju, tudi to, da je ob podjetniku običajno prisotna njegova žena, saj je B.Š. pri njemu v preteklosti že večkrat vršil kupoprodajo vozil, nazadnje pa sta mu osumljenca v decembru lanskega leta odprodala osebno vozilo znamke Fiat Punto, ki sta ga sicer pridobila na goljufiv način pri drugi pravni osebi.

Osumljenca sta se spoznala leta 1994 na prestajanju zaporne kazni. V preteklosti sta bila namreč že večkrat obravnavana in tudi pravnomočna obsojena.

Zoper osumljenca je že bila podana kazenska ovadba Okrožnemu državnemu tožilcu.


Informacijo so pripravili na Policijski upravi Maribor.