Sorodne objave

 

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar se je med 2. in 3. oktobrom na sedežu Europola v Haagu na Nizozemskem udeležila konvencije evropskih policijskih šefov (EPCC).

Konferenca se je začela s skupnim sestankom direktorjev policij in carin, kjer so razpravljali o aktualnih temah, kot so okoljska kriminaliteta, nova svilna pot in hibridne grožnje.

20191002 213319

Konferenca se je naslednji dan nadaljevala po posameznih panelih. V prvem panelu z naslovom Organizirani kriminal je generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar predstavila slovenske aktivnosti na zahodnobalkanski migracijski poti. V drugem panelu dve potekala razprava o finančni kriminaliteti, v tretjem pa o nacionalnih iniciativah in mednarodnem sodelovanju v boju proti kriminalu.

20191003 095151

V popoldanskem delu je potekalo skupno srečanje generalnih direktorjev policij ter predstavnikov Europolovega upravnega odbora ob praznovanju 20-letnice delovanja Europola, kjer sta bila predstavljena prihodnost petletnega cikla na področju boja proti terorizmu in kibernetski kriminaliteti ter projekt interoperabilnosti.

Namestnik generalne direktorice Jože Senica pa se je 2. oktobra udeležil srečanja generalnih direktorjev v okviru Salzburškega foruma, kjer so razpravljali o širitvi Prümskega sistema na države Zahodnega Balkana.

Ob robu konference se je Bobnarjeva sestala tudi s predstavniki treh predsedujočih držav Svetu EU, in sicer s portugalskim direktorjem pravosodne policije Luísom Nevesom in namestnikom direktorja nemške kriminalistične policije Michaelom Kretschmerjem. Na sestanku so potrdili pripravljenost za tesno sodelovanje v času priprav in med samim predsedovanjem Svetu EU kakor tudi za sodelovanje na drugih dogodkih med predsedovanjem (npr. srečanje EU–Zahodni Balkan, EPCC).

IMG 2ab28e38f4df5b69abf4b223deca90b6 V

Generalna direktorica policije se je na sedežu Europola srečala tudi s Slovenci, zaposlenimi na Europolu, ki so ji predstavili vsebino svojega dela v tej organizaciji, ter si ogledala Evropski migracijski center (EMSC) in Europolov operativni center.