Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
 

Za učence višjih razredov Osnovne šole Milojke Štrukelj v Novi Gorici smo novogoriški policisti včeraj, 8. decembra 2010, izvedli predavanje z naslovom Ne, petarde!

Naš obisk v šoli je bil del nacionalnega preventivnega projekta Bodi zvezda, ne meči petard, s katerim si prizadevamo, da bi bilo med božično-novoletnimi prazniki čim manj kršitev in telesnih poškodb med mladimi zaradi neprevidne, nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov.

vodjapolicijskegaokolisa2

Vodja policijskega okoliša PP Nova Gorica Robert Horvat je učence opozoril na spremembo zakonodaje iz leta 2008 (Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, Ur. list RS, št. 35/2008), ki je povsem prepovedala nakup, posest in uporabo ognjemetnih izdelkov kategorij 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči).

Pri ognjemetnih izdelkih kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, pa je njihova prodaja dovoljena, vendar le od 19. do 31. decembra, medtem ko je njihova uporaba dovoljena od 26. decembra do 2. januarja, vendar nikakor v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

1

Osnovnošolcem je vodja policijskega okoliša predstavil tudi druge omejitve, ki veljajo za uporabo pirotehničnih izdelkov, in opozoril, da uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju s temi omejitvami pomeni prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, in da lahko ob tem policisti izdelek zasežejo, tudi če ni storilčeva last. Opozoril je tudi, da je uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto moteča, še posebej za starejše ljudi in bolnike, pa tudi za hišne ljubljenčke.

Nazadnje je osnovnošolcem in njihovim učiteljem nazorno predstavil tudi, kakšne posledice ima lahko neprevidna, nepravilna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov.

vodjapolicijskegaokolisa

Podobne preventivne aktivnosti, namenjene preprečevanju negativnih posledic uporabe pirotehničnih izdelkov, bomo policisti PP Nova Gorica prihodnji teden izvedli tudi za dijake novogoriške gimnazije. Tako med mladimi kot pri vodstvu šol na tem območju so namreč vsako leto zelo dobro sprejete. Seveda pa projekt policija decembra izvaja po vsej Sloveniji, tako da pri tovrstnih aktivnostih sodelujejo tudi policisti drugih policijskih postaj.


Bodi zvezda, ne meči petard - nasveti policije


Več o preventivnih aktivnostih policije v tem času v sporočilu za javnost:

Da bi bili prazniki varni, brez poškodb s pirotehničnimi izdelki! (7. 12. 2010)