Sorodne objave

 

Med planinci, ki so se v petek, 24. julija 2009, odpravili z Mangrtskega sedla proti Mangartu, sta bila tudi policista iz Policijske uprave Nova Gorica. Kot pripadnika Gorske enote sta - skupaj z drugimi kolegi v okviru preventivne akcije po pomembnejših planinskih poteh v slovenskih gorah - delila nasvete planincem. Pozorna sta bila predvsem na opremo pohodnikov. Na območju Bavšice, Možnice in Loške Koritnice sta bila pozorna tudi na prepovedano vožnjo v naravnem okolju in kampiranje.

Proti vrhu se je napotilo približno 50 planincev. Nekaj med njimi sta policista opozorila na neprimerno opremo za takšno turo. Nekateri so bili brez zaščitnih čelad in samovarovalnega kompleta, spet drugi pa so imeli neprimerno obutev. Vendar tisti dan policista nista obravnavala nesreč ali poškodb. Ne glede na to večja še enkrat opozoriti, da se največ nesreč v gorah zgodi ravno pri hoji po poteh in da je najpogostejši vzrok ravno neprimerna obutev. Veliko nesreč je tudi zaradi padajočega kamenja, zato je uporaba varnostne čelade zelo priporočljiva.

mangrt

S takšnimi in podobnimi preventivnimi akcijami želimo prispevati k večji ozaveščenosti planincev, da lahko z ustrezno fizično pripravljenostjo in opremo preprečijo marsikatero poškodbo in nesrečo ali pa so posledice, če do poškodb že pride, milejše.

mangrt drugic