Sorodne objave

 

V Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih v Novi Gorici je v sredo, 17. junija 2009, potekala delavnica o osebni varnosti gluhih in naglušnih oseb, na kateri je s preventivnimi nasveti sodeloval tudi policijski inšpektor Janko Mencinger.

delavnica1 1

Na delavnici je sodeloval tudi policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica Janko Mencinger, ki je petnajstim gluhim in naglušnim osebam iz Društva gluhih in naglušnih Severne Primorske predstavil pojavno obliko kaznivih dejanj (tatvine denarnice, torbice, prtljage, menjava denarja in obiskovalci na domu), katerih žrtve so lahko gluhe in naglušne osebe.

Policijski inšpektor jim je svetoval, kaj storiti, da bi se zaščitili in preprečili takšna dejanja, in kako ravnati v primeru, če sami postanejo žrtev kaznivega dejanja. Posebej jih je seznanil s tem, kako lahko policiji in regijskemu Centru za obveščanje (112) prijavljajo dogodke in kazniva dejanja, ali zaprosijo za pomoč.

Ko postanem žrtev kaznivega dejanja  


Ustrezna obravnava oškodovancev kaznivih dejanj je ena od prioritet policije pri uresničevanju osnovne naloge - varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi.

V okviru delavnice so spregovorili tudi o varnosti gluhih in naglušnih v cestnem prometu. V zvezi s tem je policijski inšpektor udeležencem svetoval o varni hoji v cestnem prometu (kako ravnati v prometu pri prečkanju cest na prehodih za pešce ali na semaforiziranih križiščih, o načinih prečkanja cest, uporabi odsevnih teles, kako naj te osebe ravnajo v primerih, ko imajo postopek s policisti, dosledno spoštovanje drugih cestnoprometnih predpisov itd.).

Nato je policijski inšpektor gluhim in naglušnim preko tolmača za znakovni jezik odgovarjal še na zastavljena vprašanja. Predstavniki gluhih in naglušnih oseb Severne Primorske so pred kratkim že sodelovali na delavnici o varnostih slepih in slabovidnih oseb v Idriji, sicer pa je bilo to prvo letošnje predavanje o varnosti za gluhe in naglušne na ravni novogoriške policijske uprave.

Po zaključku predavanja so predstavniki društva izrazili željo, da bi policisti novogoriške policijske uprave tudi v prihodnje sodelovali na podobnih delavnicah na tem območju.