Sorodne objave

 

Varnostni sosvet Mestne občine Maribor je 16. marca 2011 organiziral posvet o negativnih posledicah uporabe prepovedanih drog. Posveta, ki je bil namenjen ravnateljem in učiteljem osnovnih in srednjih šol, se je kot predavatelj udeležil tudi mariborski kriminalist.

IMG 3058

Po uvodnih besedah podžupana Mestne občine Maribor Milana Mikla je direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek predstavil statistični podatke o delu mariborskih policistov in kriminalistov na področju zlorab in trgovine s prepovedanimi drogami.

Osrednji del posveta je bilo predavanje Stanislava Ivanuše, kriminalističnega inšpektorja iz Sektorja kriminalistične policije PU Maribor, ki je na kratko opisal posamezne prepovedane droge, nato pa pozornost posvetil konoplji. "O tej drogi v javnosti kroži kup laži, neresnic ali polresnic. Marihuana povzroča tako psihično kot fizično zasvojenost, kardiovaskularna obolenja, težave s pljuči, z njo se je v nasprotju s splošnim prepričanjem mogoče predozirati, tudi smrtni primeri so možni. Proizvajalci in preprodajalci marihuani namreč dodajajo tudi druge nevarne snovi, kot so pesticidi, herbicidi ali fungicidi, v zadnjem času pa tudi zmleto steklo, s čimer zaradi povečanja teže maksimirajo dobičke," je opozoril Ivanuša.

Po predavanju so predstavniki šol podali svoja mnenja o tej pereči problematiki in postavili zanimivemu predavatelju kar nekaj vprašanj. Ob koncu posveta so si bili enotni, da je problematika prepovedanih drog kompleksen problem, ki ga je treba reševati skupaj, zlasti s preventivnim delovanjem.