Sorodne objave

 

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Koper so v preteklem tednu na območju koprskega pristanišča odkrili in zasegli večjo količino prepovedane droge. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 186. členu Kazenskega zakonika RS) so odvzeli prostost dvema tujima državljanoma.

izjava1

Podrobneje je opisani zaseg in prijetje dveh osumljencev danes, 22. marca 2024, predstavil Dejan Grandič, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Koper.

Zvočni posnetek izjave Dejana Grandiča

Pristaniški varnostniki na varovanem območju opazili sumljiva potapljača

Kot je povedal Grandič, je bil Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Koper 14. marca 2024 zjutraj obveščen, da so varnostniki v koprskem pristanišču opazili dva potapljača na varovanem območju pristanišča Koper, v bližini Sermina. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so v neposredni bližini zalotili 41-letnega državljana Albanije in 36-letnega državljana Brazilije. Oba sta bila brez listin za ugotavljanje identitete in v potapljaški opremi. Ker se njune identitete na kraju ni dalo drugače ugotoviti oz. potrditi, so ju privedli v prostore policijske postaje.

droga1

S podvodnim pregledom tovorne ladje na privezu policisti odkrili pakete z več kot 200 kg kokaina

Policistom zatem nista znala pojasniti namena svojega zadrževanja na varovanem območju pristanišča, zato so policisti in kriminalisti opravili kontrolo omenjenega območja. Ugotovili so, da je na privezu v pristanišču tovorna ladja, ki je v Koper priplula iz Južne Amerike. Na podlagi postopka s tujcema in vseh ugotovitev na kraju so policisti opravili podvodni pregled tovorne ladje. Pri podvodnem pregledu vsisnega sistema za črpanje morske vode za hlajenje ladijskih sistemov so odkrili več paketov, v katerih je bilo skupno 206 kg neznane snovi. Snov je bila testirana in preliminarni test je pokazal, da gre za kokain.

Osumljencema odvzeli prostost; sodnik je zanju odredil pripor

V nadaljevanju so potapljačema odvzeli prostost na podlagi Zakona o kazenskem postopku. Opravili so ogled kraja dejanja, zbrali obvestila in osumljenca naslednji dan, 15. marca 2024, privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je na predlog tožilstva zoper oba odredil pripor. Za storitev tovrstnih kaznivih dejanj je zagrožena zaporna kazen od 5 do 15 let. Kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Zasežena droga bi bila lahko na črnem trgu vredna do 32 milijonov evrov

Gre za zaseg prepovedane droge kokain, s prodajo katerega so si želeli storilci pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist, ki bi po ocenah na črnem trgu lahko znašala med 9 in 32 milijonov evrov.

V zadnjih letih je bilo na območju pristanišča Koper prestreženih že več večjih pošiljk prepovedanih drog in predhodnih sestavin za njihovo izdelavo, kar kaže na učinkovit nadzor in delovanje sistema varnosti v koprskem pristanišču.