Sorodne objave

Kam po pomoč? 8. marec 2023
 

Iz Knjižnice Tržič smo prejeli zanimive vtise o policijskem obisku, ki jih objavljamo spodaj.

V četrtek, 11. maja, smo v Knjižnici Tržič zaključili z urami pravljic na prav poseben način, "po pasje". Po pravljicah na temo živali, posebno o kužkih, smo za zaključek pripravili otrokom prav posebno presenečenje. Z urami pravljic bomo nadaljevali spet jeseni.

V goste je prišel vodnik službenega psa, Janez Tonejc, iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana. Prišel je kar s štirimi psi: nemško lovsko terierko Dino ter dve leti mlajšim nizozemskim ovčarjem Tikom, škotskim mejnim ovčarjem Corry-jem in njegovo pasemsko vrstnico Dino. Dina je vešča iskanja droge in eksploziva, Tik obrambe in sledenja, Corry pa preventive in obiskovanja ustanov. Svoje vodnike stalno spremljajo na terenu, kadar je itd.

IMG 20170511 173754

Predstavitev je bila všečna tako otrokom kot  odraslim, saj so nam kužki prikazali, česa vse so sposobni, in nas presenečali z vsakim izvedenim trikom. Kaj vse se z veliko vaje, volje, predvsem pa ljubezni med vodnikom in njegovim psom da narediti. Od  hoje po dveh nogah, naprej in nazaj, plesa, skokov skozi obroč, hoje po zadnjih tačkah, tudi "mrtve" se znajo narediti. Omenjeni psi znajo prositi, se plaziti, prevaliti na desno in levo, s tem da ločijo ti dve strani, se vrteti in celo računati. Z lajanjem povedo celo, koliko so stari.

Predstavitev službenega psa je bila tako všečna tudi zaradi policista vodnika Janeza Tonejca, ki ima prav poseben občutek za ljudi, predvsem za otroke, kot ga premorejo le redki. Marsikateri otrok, ki je prišel s strahom pred psi, ga je tukaj premagal, saj so jih na koncu vsi božali. Veliko si jih je zaželelo imeti "take naučene" kužke kar doma.

Kot nam je povedal Janez, so takšne predstavitve koristne, saj najmlajšim pomagajo razviti čut za živali in odpraviti strah pred policisti. S tem spoznajo delo policistov vodnikov službenih psov, izvedo, da jih lahko kadarkoli pokličejo na pomoč, in na otrokom prilagojen način pojasnijo, česa vse so živali sposobne.

Besedilo in foto: Martina Klemenčič, Knjižnica Tržič