Sorodne objave

 

Kriminalisti so bili v soboto obveščeni o sumu kaznivega dejanja na škodo otroka, ki je včeraj zelo hudo poškodovan umrl v zdravstveni ustanovi. Zbrana obvestila in dokazi, ki so jih kriminalisti intenzivno zbirali v teh dneh, potrjujejo obstoj utemeljenega suma kaznivega dejanja zoper življenje in telo na škodo pokojnega otroka. Skupno gre za štiri kazniva dejanja, ki sta jih osumljeni dve osebi. V preiskavi so kriminalisti obema odvzeli prostost in ju pridržali, včeraj pa v okviru 48-urnega policijskega pridržanja s kazensko ovadbo privedli še k preiskovalni sodnici, ki je za oba odredila sodno pridržanje.

Ugotovitve kriminalistov v preiskavi kažejo na sum hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom, ki je dlje časa bival v neprimernih razmerah, v zdravstveno ustanovo pa je bil sprejet s številnimi poškodbami. Poškodbe na različnih delih telesa so glede na dosedanje ugotovitve nastale v obdobju zadnjih nekaj mesecev, ko sta za otroka skrbela osumljenca. Ugotovili smo, da je bilo vsaj zaradi zadnjih poškodb v nevarnosti njegovo življenje in o tem stanju otroka je eden od osumljencev v soboto sam tudi obvestil reševalce. Otrok je bil takrat hudo poškodovan prepeljan v bolnišnico, od tam naprej pa še v ljubljanski klinični center, kjer je včeraj umrl.

Po podani kazenski ovadbi na škodo otroka kriminalisti v nadaljevanju še vedno intenzivno preverjajo morebitne sume drugih nezakonitih dejanj, s čimer bodo seznanili pristojno državno tožilstvo.

Osumljenca so policisti pred leti v enem primeru obravnavali zaradi spora z odraslo osebo v zasebnem prostoru brez elementov nasilja.

Za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, ki imajo za posledico smrt osebe, se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let, zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa z zaporom do petih let. Za ta kazniva dejanja so kriminalisti kazensko ovadili oba osumljenca.

Otrok, ki je tragično umrl, ni imel možnosti spregovoriti in pokazati na nasilje, zato spodbujamo vse, da naj glas takih otrok postane okolica in ljudje, ki so v njihovi bližini, saj običajno veliko vidijo, vedo za nasilje, a zelo malokrat spregovorijo. Ko gre za otroke žrtve nasilja, naj zato vsak pokaže, da zmore pomagati, in naj zadevo čim prej prijavi. Ta dejanja so namreč izrednega pomena za nadaljnji razplet primera in zaščito žrtve.

Prijavo nasilja lahko vloži vsakdo - žrtev, priča, otrok, mladoletnik, nevladna organizacija, zasebne in državne ustanove. K prijavi so posebej zavezani vrtci, šole, zdravstvene organizacije (zdravniki, terapevti, psihiatri idr.), po uradni dolžnosti pa jo morajo vložiti uradne osebe. Vložiti jo je mogoče kadar koli.


Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji

Nasilje v družini prizadene tudi otroke!