Sorodne objave

 

Na skupni novinarski konferenci policije in carine, ki je bila danes, 25. oktobra 2012, na Brniku, smo predstavili uspešno sodelovanje obeh institucij pri odkritju treh poskusov tihotapljenja prepovedane droge. Na Letališču Jožeta Pučnika smo pri opravljanju kontrole zasegli skoraj 11 kg heroina in pridržali tri osumljence, vse državljane Tanzanije. Iz policije je več o tem povedal mag. Boštjan Lindav, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj.

"V vseh treh primerih je šlo za klasično tihotapljenje s pomočjo t. i. mul. To so ljudje, ki prenašajo prepovedano drogo, skrito v kovčkih. /…/ Po do sedaj zbranih podatkih je bilo izhodišče vseh treh v Keniji. /…/ Zaenkrat podatki kažejo, da ta prepovedana droga ni bila namenjena slovenskemu trgu," je dejal Lindav.

Vsi trije osumljenci so bili privedeni na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča Kranj, ki je zanje odredila pripor.

V vseh primerih so želeli osumljenci preprečiti zaznavo tihotapljenja prepovedane droge policijskim psom. In sicer je bil dveh primerih ovoj posut z ostrimi začimbami (čilijem), v enem primeru pa sta bili zraven vrečki rib z močnim vonjem.

Cena za kilogram prepovedane droge heroin se giblje med 15.000 in 20.000 evri.

foto carina

Glavna govorca sta bila Barbara Gregorič, direktorica Carinskega urada Ljubljana (na fotografiji na sredini), in mag. Boštjan Lindav, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj. (Foto: Carinska uprava RS)


Policisti Postaje letališke policije Brnik so 15. oktobra 2012 v skladu z Zakonom o nadzoru državne meje pri potnikih, ki so pripotovali iz Frankfurta v Nemčiji, opravili kontrolo 40-letne potnice, državljanke Tanzanije. Ugotovili so, da je potovala preko različnih afriških in bližnjevzhodnih držav, od koder je vstopila v Nemčijo in od tam v Slovenijo. Med samim postopkom je bila potnica nemirna in je delovala zmedeno. Zaradi suma, da bi oseba v svoji prtljagi lahko imela tudi kakšne prepovedani stvari, se je policist odločil, da v postopek vključi carino z rentgenskim pregledom prtljage. Odkrili so, da ima njen kovček dvojno dno, v katerem je shranjena neznana grudasta snov. Zaposleni na carini so kovček razstavili in pri tem našli ovoj dimenzij 40 cm x 51 cm, ki je bil prelepljen z rjavim lepilnim trakom in v katerem so bili skoraj 3 kg heroina.

Dva dni kasneje je na ljubljansko letališče iz Züricha v Švici pripotoval 43-letni državljan Tanzanije. Policisti in cariniki so zaznali njegovo sumljivo obnašanje. Med drugim so ugotovili, da je potnik potoval iz ene od afriških držav preko švicarskega letališča v Slovenijo. Pri rentgenskem pregledu njegove prtljage so ugotovili, da ima kovček dvojno zadnjo steno, v vmesnem prostoru pa neznano snov v obliki manjših grudastih delčkov. Pri razstavljanju kovčka so policisti in cariniki našli ovoj, ki je bil prelepljen z rjavim samolepilnim trakom in v katerem je bilo skoraj 5 kg heroina.

Tretji primer je bil 23. oktobra, ko so policisti PLP Brnik pri izvajanju izravnalnih ukrepov na letalski liniji iz Frankfurta opravili kontrolo pri 29-letnem državljanu Tanzanije, ki je pripotoval iz ene od afriških držav v Frankfurt in od tam v Ljubljano. Zaradi sumljivega obnašanja in načina potovanja se je policist odločil za pregled prtljage. Cariniki so z rentgenom ugotovili, da je v zadnji pregradni steni potnikovega nahrbtnika zavoj z neznano snovjo grudaste oblike. Našli so zavoj velikosti 57 cm x 37 cm, prelepljen s črnim lepilnim trakom, v katerem je bilo za skoraj 3 kg heroina.