Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek se je včeraj, 1. decembra 2010, na Inštitutu za sodno medicino udeležil 19. spominskega srečanja akademika Janeza Milčinskega z naslovom Izvedenstvo 2010. Ob njegovi 65-letnici je inštitutu v zahvalo za dolgoletno sodelovanje s policijo podelil zlati znak policije za sodelovanje.

PC019659

Predstojniku Inštituta za sodno medicino pri Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani prof. dr. Jožetu Balažicu je generalni direktor policije Janko Goršek izročil zlati znak policije za sodelovanje pri opravljanju nalog, ki so povezane s širitvijo in krepitvijo varnostne kulture v Sloveniji.

PC019622

 Poleg generalnega direktorja policije Janka Gorška sta se slavnostne otvoritve srečanja iz policije udeležila tudi namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar in direktor Uprave kriminalistične policije mag. Aleksander Jevšek.


Ob tej priložnosti je Goršek dejal, da zagotavljanje varnosti v državi ni le stvar policije, ampak je odgovornost širše družbene skupnosti, v kateri nastopajo različni varnostni subjekti. Med temi so tudi znanstvene ustanove, kakršna je Inštitut za sodno medicino, ki policiji s svojim znanstveno-raziskovalnim delom zagotavlja preiskovalno podporo in pomoč pri številnih zahtevnih nalogah: "Pravzaprav si je v današnjem času praktično nemogoče zamisliti preiskavo kaznivih dejanj, prometnih nesreč in drugih varnostnih pojavov brez strokovnega dela inštituta." Izvedenske ugotovitve sodnomedicinskih izvedencev so namreč za slovensko policijo nepogrešljive, tako pri najdbah trupel, ogledih najrazličnejših kaznivih dejanj, identifikaciji oseb, preiskovanju prometnih nesreč in prekrškov, kršitvah javnega reda in miru idr. 

Kot nekdanji "operativec" je imel generalni direktor policije, kot je še dodal, tudi sam priložnost spoznati, da so storitve strokovnjakov na inštitutu za policijo resnično neprecenljive: "Tako z vidika učinkovitega reševanja problemov kot z vidika etičnosti in medsebojnih človeških odnosov. Moram reči, da nam je bilo tukajšnje osebje vedno pripravljeno nesebično posredovati svoje izkušnje, obenem pa pomagati z nasveti in napotki." Poleg tega pa zaposleni na inštitutu pripravljajo številne seminarje, usposabljanja in srečanja, ki se jih udeležujemo policisti in tako poglabljamo svoje strokovno znanje.

Program tokratnega spominskega srečanja je bil namenjen obravnavi novosti v prometni zakonodaji s poudarkom na problematiki alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu. Med strokovnjaki, ki so sodelovali s svojimi referati, sta bila tudi Tomaž Pahulje in Boštjan Smolej iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Predstavila sta delo policije na področju psihofizičnega stanja udeležencev v cestnem prometu.

PC019614

Na slovesnosti je zaigral kvintet Policijskega orkestra.

PC019612