Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

Pri mednarodnem preventivnem projektu Evropska noč brez prometnih nesreč bo aktivno sodelovala tudi slovenska policija, je danes, 11. oktobra 2010, dejal direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret. Z ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal se je udeležil novinarske konference Zavoda Varna pot, kjer so celoten projekt, potekal bo ta vikend, podrobneje predstavili.

843 NKc1

Direktor uniformirane policije na Generalni Danijel Žibret je na konferenci predstavil aktualno problematiko prometnih nesreč in opisal aktivnosti policistov med potekom te preventivne akcije.

Kot je povedal, se število mrtvih na slovenskih cestah zmanjšuje. Do današnjega dne je letos umrlo 107 udeležencev v prometu, v enakem obdobju lani 144. Lani je v celem letu umrlo 171 oseb, v letu prej je bilo žrtev 214, leta 2000 jih je bilo 315, leta 1990 pa 517. Po njegovih besedah gredo varnostne razmere v cestnem prometu torej v pravo smer. "A zavedati se moramo, da se za temi suhoparnimi statističnimi številkami skriva veliko osebnih in družinskih tragedij. Letos je bilo zaradi smrti mladih voznikov v cestnem prometu tako kar petnajst žalostnih zgodb," je dejal.

Žibret je poudaril, da je izboljšanje varnosti nedvomno rezultat različnih dejavnikov. Policiste pa veseli dejstvo, da v prizadevanjih za boljšo prometno varnost v zadnjih letih vse pomembnejšo vlogo izvajajo civilne organizacije, kot je Zavod Varna pot, kar nedvomno prispeva k višanju cestnoprometne kulture.

Opozoril je tudi na to, da je alkohol največji sovražnik prometne varnosti, česar se v policiji dobro zavedamo: "Zato poskušamo na tem področju narediti čim več: odkriti in s cest odstraniti pijane voznike in s tem zagotoviti varnost nas vseh. Letos smo v prvih osmih mesecih tako obravnavali že 14.160 pijanih voznikov, pridržali pa 6.259."

Policija bo v projektu Evropska noč brez prometnih nesreč aktivno sodelovala. Policisti bomo pomagali deliti preventivno gradivo, širili bomo idejo o nezdružljivosti alkohola in vožnje, a hkrati dosledno izvajali svoje poslanstvo. Tiste, ki dobronamerni nasveti in plemenite aktivnosti, ki se bodo izvajale to noč, ne bodo prepričali, bomo policisti poskušali prepričati z ukrepi: izrekanjem glob, uvedbo postopka na sodišču, tudi s pridržanjem do streznitve. 

V soboto, 16. oktobra 2010, in v noči na nedeljo, 17. oktobra, bomo policisti po vsej državi poostreno nadzirali promet. Policija torej projekt v celoti podpira in, kot je še povedal Žibret, "želimo si, da bi bile brez prometnih nesreč, vsaj takšnih z najhujšimi posledicami, vse noči v letu."

Osnovni cilj projekta je vzpodbujanje prometne varnosti, zlasti med mladimi udeleženci v prometu. V ospredju je opozarjanje na problematiko alkoholiziranih voznikov, zato projekt zpodbuja tudi Evropska komisija.

Več informacij tudi v sporočilu za javnost Ministrstva za notranje zadeve.