Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

Da bi še izboljšali varnostni vidik sodelovanja z romskimi skupnostmi, slovenska policija izvaja projekt Skupa-j, ki je namenjen premagovanju družbenih ovir, stereotipov in predsodkov na obeh straneh, s tem pa tudi krepitvi sobivanja med romskimi skupnostmi in večinskim prebivalstvom. V okviru projekta se je okrepilo tudi sodelovanje z mlado nizozemsko humanitarko Janine van Zoest, ki je za Rome iz Dobruške vasi zbrala izjemne količine različnih potrebščin. Te jim je danes, 7. novembra, tudi osebno predala.

skupa j2037

Janine je pred časom obiskala Slovenijo, kjer je v okviru študija kulturne antropologije izvajala raziskavo za magistrsko nalogo o državljanskih in človekovih pravica romskih skupnosti v jugovzhodni Sloveniji. V želji, da bi tudi sama dodala svoj košček v mozaik integracije romskih skupnosti, se je odločila, da v okviru humanitarne organizacije Global Aid Network, katere članica je, organizira zbiranje sredstev za pomoč dolenjskim Romom.

skupa j001

Zaprte škatle in polne torbe čakajo na radovedne otroške ročice.


Sama je preko socialnih omrežjih, prijateljev, znancev itd. pred meseci organizirala zbiranje igrač, šolskih potrebščin, oblačil in obutve. "Odziv je bil izjemen, vsi so z veseljem darovali in zbrali smo veliko različnih sredstev od oblačil, do učnih pripomočkov, šolskih torb, zvezkov itd. Nato smo s pomočjo humanitarne organizacije poskrbeli še za prevoz vseh zbranih sredstev v Slovenijo," je dejala van Zoestova. Zbrane potrebščine je danes tudi predala Romom v Dobruški vasi 35 in 41.

skupa j2024

skupa j2043

Izjemno bogatega nabora igrač, šolskih potrebščin, oblačil in obutve, ki so odlično ohranjena in nekatera celo nova, so se razveselili tako otroci kot njihovi starši. "Veselje na njihovih obrazih, iskrive in hvaležne oči so poplačilo za ves trud," je skromno dejala van Zoestova.

skupa j2005

Le nekaj izmed torb, ki so jih za otroke in odrasle darovali človekoljubni Nizozemci. 

skupa j2022 Prebivalci Dobruške vasi so bili izrazito hvaležni za vse, kar so prejeli. Kot so dejali, se v nasprotju s pogostim, a napačnim, prepričanjem, da so Romi deležni posebnih privilegijev, v zadnjih petnajstih letih še ni zgodilo, da bi bili prejeli kakršno koli pomoč. Še posebej pozitivno presenečeni so bili, da je pri zbiranju pomoči sodelovala Policija, ki jo zaradi narave represivnega dela doživljajo drugače. Van Zoestovo je v zahvalo za izjemno umanitarno gesto danes sprejela tudi namestnica generalnega direktorja policija mag. Tatjana Bobnar. 

skupa j2012

 Otroci so bili darila van Zoestove tako veseli, da so ji v zahvalo pripravili pravi mali "kulturni program" in ji tako pokazali, česa vse so se naučili v nekaj mesecih sodelovanja v projektu Skupa-j.


Projekt Skupa-j in še posebej današnji dogodki, ki so razveselili tako Rome, kot tudi Janine van Zoest in celotno slovensko policijo, imajo izjemno pozitiven učinek tako na približevanje romske skupnosti večinskemu delu družbe kot tudi na krepitev dobrih odnosov med pripadniki romskih skupnosti in Policije.


Preberite tudi: