Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

Policija se je pridružila projektu Varno na kolesu, katerega namen je okrepiti kolesarsko kulturo v Sloveniji in poskrbeti za varnost kolesarjenja. Kolesarska pobuda je namenjena predvsem najmlajšim kolesarjem. Projektu se je letos pridružilo kar 89 osnovnih šol iz vse Slovenije, ki bodo ob obravnavanju kolesarske tematike vse do konca aprila 2014 osvajale nova znanja, ob tem izdelovale različne likovne izdelke na temo prometne varnosti kolesarjev in se potegovale za zanimive kolesarske nagrade.

IMG 2851

 Učenci in učenke osnovnih šol bodo v okviru razpisa Varno na kolesu osvajali nova znanja, izdelovali različne likovne izdelke na temo prometne varnosti kolesarjev in se potegovali za zanimive nagrade.


V razpisu, ki se mu je letos pridružilo kar 89 šol iz vse Slovenije, sodelujejo osnovnošolke in osnovnošolci, ki v tekočem šolskem letu opravljajo kolesarski izpit in se v novi vlogi šele vključujejo v cestni promet. Sodelovanje učenk in učencev ter njihovih mentorjev poteka v okviru štirih različnih sklopov nalog, s pomočjo katerih na ustvarjalen in kreativen način odkrivajo nevarne cestne odseke v svojem kraju, se učijo prometnih znakov, uživajo v kolesarjenju v svojem prostem času ter spoznavajo kolesarsko opremo. Nihove izdelke bo po vsakem končanem sklopu ovrednotila strokovna komisija v sedemčlanski sestavi, delo in trud otrok pa bosta ob zaključku razpisa nagrajena.

 MG 2890

 Matjaž Leskovar je predstavil stanje prometne varnosti.


Da je varnost kolesarjev vsekakor tematika, vredna obravnave in aktivnega pristopa, dokazuje tudi prometna statistika. Čeprav se je splošna prometna varnost v Sloveniji v zadnjih petih letih izboljšala, se je po podatkih, ki jih je na današnji novinarski konferenci predstavil Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije Generalne policijske uprave, v letu 2012 na slovenskih cestah zgodilo kar 1.208 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, kar je 63 več kot v letu poprej. V več kot polovici primerov so bili kolesarji tudi povzročitelji nesreč. Največ kolesarskih nesreč, kar 83 %, se je zgodilo v naseljih. Po številu umrlih in poškodovanih pa so najbolj izpostavljeni otroci in mladostniki do 17 let, ter starejši od 60. let. Skupaj je v letu 2012 v prometnih nesrečah umrlo 12 kolesarjev. 

  MG 2912

Namen projekta je predstavil Tomaž Grm.


Z današnjo predstavitvijo projekta Varno na kolesu, ki jo organizira družba Butan plin, je bila odprta širša razprava o dejstvih in priložnostih kolesarstva v Sloveniji. Projektu so se pridružili tudi Javna agencija RS za varnost prometa, Direkcija RS za ceste, Kolesarska zveza Slovenije, Policija, Regionalni center za okolje Slovenija, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, posamezne občine in številni drugi podporniki. Sodelujoči želijo predvsem spodbuditi najmlajše kolesarje k večji previdnosti v prometu ter okrepiti splošno kolesarsko kulturo na lokalnih in regionalnih ravneh.

 MG 2922

 Novinarske konference se je udeležil tudi nekdanji profesionalni kolesar in olimpijec Andrej Hauptman.

Aktualne informacije v zvezi z razpisom in drugimi dogodki v sklopu projekta Varno na kolesu
najdete na spletni strani projekta https://varnonakolesu.si/domov.html