Sorodne objave

 

Na dnevih zaščite in reševanja, ki so potekali med 15. in 17. oktobrom v Novem mestu, je policija aktivno sodelovala v vaji Krka 2009. V reševalni vaji ob hudi prometni nesreči so poleg policistov v operativno-komunikacijskem centru na kraju dogodka sodelovali tako policisti splošne, prometne in kriminalistične policije kot tudi policisti potapljači Specialne enote. Vse dni prireditve je policija predstavljala svoje delo in opremo.

Od odprtja vseh razstavišč in delovišč v četrtek zjutraj pa do zaprtja v soboto popoldne je razstavni prostor policije pred upravno enoto na Novem trgu v Novem mestu obiskala nepregledna množica najmlajših, mladostnikov in odraslih. Prihajali so bodisi sami bodisi organizirani kot šolske skupine, pa tudi cele družine.

IMG 6354

DSC 0188

Razstavni prostor sta si ogledala tudi predsednik vlade Borut Pahor, ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in drugi visoki gosti

 

Bučne aplavze sta požela policista, ki sta zbranim večkrat pokazala, kako se z uporabo samoobramnih prijemov policisti obranimo napada. Med gledalci je bilo slišati krike presenečenja ob izvedbi katerega izmed zahtevnejših prijemov. Kakšen je (vsaj približno) občutek bolečine in (ne)moči, so lahko z njima preizkusili tudi prostovoljni "kršitelji". Hitri gibi in strokovni prijemi policistov so jih dokončno prepričali, da ne njima ne kateremu koli drugemu pripadniku te organizacije ne bodo kos. Nekatere obiskovalce je zanimalo tudi, ali so pripomočki, kot so kovinski drog, nož in pištola, pravi, ter ugotovili, da gre " razen policijske palice" samo za učne rekvizite.

IMG 3962

 MG 4339

 MG 4479

Tako kot je bil zanimiv prikaz praktičnega izvajanja policijskih postopkov, tako sta bila najbolj "oblegana" prostora s policistom motoristom, ki je zainteresiranim pomagal pri vožnji motornega kolesa na simulatorju, in policistom kriminalistom s kovčkom za ogled kraja kaznivega dejanja in izobraževalnim kovčkom z "vzorci" prepovedanih drog. Slednji je imel veliko dela tudi z odvzemom prstnih odtisov, ki so si jih otroci z veseljem odnesli s sabo domov.

 MG 4298

_MG_4326

Predstavili sta se posebna policijska enota in Specialna enota. Opremo prve si je marsikdo nadel nase in jo tako potežkal. Medtem pa so plezalno in jamarsko opremo Specialne enote sicer bolj gledali, a veliko spraševali. Obiskovalcem so bile aktivnosti te enote v povezavi z razstavljeno opremo skoraj neznanka. Prav tako so manj poznali delo in opremo policistov, ki nadzorujejo zeleno mejo. So se pa lahko sami prepričali, da se skozi ročno in mobilno termovizijo vidi zelo dobro in zelo daleč.

IMG 6916

IMG 6267

Po zaokroženi poti razstavnega prostora obiskovalci nikakor niso mogli spregledati elektronskega strelišča pod šotorom. Tudi tu se je gnetlo ne le fantov, ampak tudi deklet. Čez čas se niso želeli le preizkusiti v streljanju, temveč izboljšati svoj čas pri podiranju sedmih tarč.

IMG 6233

Na res velikem razstavnem prostoru okoli dvajsetim policistkam in policistom nikakor ni zmanjkalo dela. Po vsakem odgovoru na že zastavljeno vprašanje so namreč sledila nova in nova. Z veseljem so radovednežem razložili delovanje vseh vrst merilnikov hitrosti in jim pokazali ostrino konic pripomočka za prisilno ustavljanje vozil in notranjost "marice", obiskovalci so lahko opravili tudi preizkus alkoholiziranosti in prisotnosti psihoaktivnih snovi v organizmu. Nekateri so celo sedli na oba motorja in za volan terenskega vozila zgolj zato, da bi videli, kakšen je pogled skozi mreže na steklih.

IMG 4023

IMG 4159

 MG 4861

Kljub mrazu na prireditveni ploščadi sta se po njej zapeljala policist kolesar in policist motorist, svoje noge pa sta "pretegnila" tudi službena konja. Do službenih živali so obiskovalci pristopali z velikim spoštovanjem. Kaj kmalu so lahko ugotovili, da znajo biti tako policijski konji kot psi kljub nalogam, ki jih sicer opravljajo, prijazni, in da se na prireditvah, kot je bila ta, pustijo tudi pobožati. Kar je seveda še posebej razveselilo najmlajše.

IMG 5093

 MG 5112

IMG 4232

Vreme in prostor sta bila ravno pravšnja tudi za prikaz reševanja "ponesrečenca" s helikopterjem Letalske policijske enote. Pogledi vseh so bili usmerjeni na streho ene izmed stavb na Novem trgu, kamor so se iz helikopterja po vrvi spustili trije policisti, sicer pripadniki Posebne policijske - Gorske enote in pobrali ter odpeljali "ponesrečenca".

IMG 3989

IMG 3977

IMG 4004

Na razstavnem prostoru smo predstavili tudi delo policistov v mednarodnih civilnih misijah in zbirko policijskih insignij iz celega sveta.

Nastopil je tudi kvartet Policijskega orkestra.

Obiskovalcem smo v pogovoru svetovali tako o varni udeležbi v prometu kot o tem, kaj lahko za svojo osebno varnost in varnost premoženja naredijo že sami. Pri tem je sodeloval tudi deskar na snegu, Rok Marguč, eden od vrhunskih športnikov, zaposlenih v policiji.

Najmlajši obiskovalci so lahko na lističu izpolnili dve vprašanji o prometni varnosti, medtem ko so mladostniki in odrasli odgovarjali na zahtevnejša vprašanja s področja policijskega dela. Oboji so tako sodelovali v nagradnem žrebanju za praktične nagrade.

Med najmlajšimi obiskovalkami in obiskovalci je nagradni listič izpolnilo 78, mi pa smo med njimi izžrebali 15 otrok, ki so na vprašanji pravilno odgovorili, in jim po pošti poslali nagrado - plišastega medvedka policista.

Nagrajenci žrebanja so: Jan Ravbar, Brusnice; Jani Kastelic, Črnomelj; Darko Bjelajac in Kristian Kum, oba iz Dolenjskih Toplic; Tim Letnar in Jerneja Šribar, oba iz Krškega; Lorena Bogataj, Rok Bojanc, Sunaj Iseni, Matic Kastelic, Matic Muhič, Jan Zupan, vsi iz Novega mesta; Žiga Bremec, Semič; Žiga Novak, Straža; Gašper Gole, Trebnje.

Med mladostniki in odraslimi je vprašalnik izpolnilo 159 oseb, vendar le 49 pravilno. Med njimi smo izžrebali 15 oseb, ki so po pošti prejeli nekaj promocijskega materiala policije.

Nagrajenci žrebanja so: Damjan Klepec, Adlešiči; Katarina Zupančič, Grosuplje; Katarina Lužar, Mirna peč; Blažena Berus, Miha Bevc, Ivan Bukovec, Marja Gaberšček, Marjeta Gregorčič, vsi iz Novega mesta; Nevenka Dragovan Makovec, Semič; Ana Ambrožič, Jaka Črtalič, Sabina Jordan, Matej Kuhar, Vesna Mitrovič, vsi iz Šentjerneja; Martina Granda, Šmarješke Toplice.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Dneve zaščite in reševanja je organizirala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto. V sistemu varstva pred raznimi nesrečami je tudi slovenska policija, zato smo se njihovemu povabilu z veseljem odzvali in sodelovali na prireditvi.

 

Hvala za obisk našega razstavnega prostora!