Sorodne objave

 

Slovenska policija že vrsto let dobro sodeluje tudi z Unicefom, mednarodno nevladno organizacijo za pomoč otrokom. Zato je slovenska podružnica Unicefa svojo včerajšnjo novinarsko konferenco, na kateri so ob začetku novega šolskega leta predstavili varne točke, organizirala na eni od ljubljanskih policijskih postaj.

IMG 5418Na novinarski konferenci, ki je bila 10. septembra 2012 na Policijski postaji Ljubljana Moste, so sodelovali (z leve proti desni): komandir PP Ljubljana Moste mag. Simon Slokan, promotor projekta varnih točk Boštjan Gorenc Pižama, izvršni direktor Unicefa v Sloveniji Tomaž Bergoč in vodja projekta Alja Otavnik.


Otroci lahko Unicef-ove varne točke prepoznajo po posebni nalepki - smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu.

VT logo web

Gre namreč za različne javne prostore, kot so knjižnice, policijske postaje, zavarovalnice, lekarne, mladinski centri, trgovine in podobno, kjer so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski.

Varne točke za otroke so tudi policijske postaje!


Seznam Unicefovih varnih točk v Sloveniji 


Varne točke so zaživele že v 21-ih krajih po vsej Sloveniji, kjer jih je že več kot 300; ljudi, ki na ta način prostovoljno pomagajo otrokom, pa je po Unicefovih podatkih več kot 800. Samo v Ljubljani je število varnih točk v zadnjem letu naraslo že skoraj na sto!

Veliko varnih točk je ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši. "Otroci se vanje najpogosteje zatečejo zaradi medvrstniškega nasilja, družinskih stisk, nadlegovanja, manjših poškodb, če potrebujejo pomoč pri domači nalogi, so pozabili ključe in ne morejo domov ali pa potrebujejo zgolj pozornost in prijazen pogovor," je dosedanje izkušnje povzel izvršni direktor Unicefa Slovenija Tomaž Bergoč.

Komandir Policijske postaje Ljubljana Moste mag. Simon Slokan pa je poudaril pomen sodelovanja med vsemi družbenimi akterji, ki lahko prispevajo k varnejšemu okolju za otroke: policijo, občinami, centri za socialno delo, šolami in zdravstvenimi domovi idr. Dejal je, da je vsaka policijska postaja, ne glede na to, ali je tako označena ali ne, varna točka za otroke, kamor se ti lahko zatečejo, kadar so v stiski: "Otroci v težavah se lahko vedno obrnejo tudi na policiste, vsakič jim bomo pomagali!"