Sorodne objave

 

Predstavniki Policije in Zveze moto kubov Slovenije smo danes, 21. marca 2012, na novinarski konferenci predstavili aktivnosti in preventivne nasvete za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil. Novinarske konference se je udeležil tudi Robert Kranjec, sicer svetovni prvak v smučarskih skokih, v prostem času pa ljubitelj motorjev.

IMG_1005

IMG_1060

IMG_1066

"Venomer previdno in po predpisih!" motoristom sporoča svetovni prvak v smučarskih skokih Robert Kranjec.


Vozniki motornih koles še vedno med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci

Kot je dejal Matjaž Leskovar, predstavnik Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi, promet in cesta napak ne oproščata. ''Dovolj je zgolj trenutek nepazljivosti in življenje se posamezniku lahko popolnoma spremeni. Vozniki motornih koles žal še vedno ostajajo ena izmed bolj izpostavljenih skupin udeležencev v cestnem prometu. Varnost voznikov enoslednih motornih vozil se je v letu 2011 v primerjavi z letom 2010 žal poslabšala. V prometnih nesrečah je leta 2011 umrlo 30 voznikov enoslednih motornih vozil, od tega kar 8 v mesecu aprilu, hudo telesno poškodovalo pa se jih je 214."

IMG 0879

Zvočni posnetek izjave Matjaža Leskovarja (mp3)  


"Vozniki motornih koles žal še vedno ostajajo ena izmed bolj izpostavljenih skupin udeležencev v cestnem prometu. Zato smo v policiji skupaj z različnimi organizacijami, društvi in ministrstvi pripravili več aktivnosti za izboljšanje prometne varnost voznikov enoslednih motornih vozil. Prvo obdobje v katerem bo policija intenzivneje izvajala aktivnosti, bo med 22. in 25. marcem 2012. V naslednjih mesecih pa bomo za motoriste pripravili tudi veliko preventivnih dogodkov," je dejal Leskovar.


Statistični podatki za leto 2011 


Policijske aktivnosti za večjo varnost motoristov

Da bi izboljšali prometno varnost voznikov enoslednih motornih vozil, smo skupaj z organizacijami, društvi in ministrstvi pripravili več aktivnosti, katerih cilj je zmanjšati število mrtvih in hudo poškodovanih voznikov enoslednih motornih vozil ter njihovih sopotnikov. Namen tovrstnih aktivnosti je torej povečati spoštovanje prometnih pravil in vplivati na spremembo vedenjskih vzorcev – tako voznikov enoslednih motornih vozil kot tudi ostalih prometnih udeležencev v odnosu do motoristov.

Prvo obdobje, v katerem bo policija intenzivneje izvajala aktivnosti, bo med 22. in 25. marcem 2012. V tem času bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore, ki bodo usmerjeni predvsem v preprečevanje agresivne vožnje in ugotavljanje tehnične brezhibnosti motornih koles in mopedov. Ugotavljali bomo tudi, ali vozniki in vozila izpolnjujejo pogoje za udeležbo v cestnem prometu. V postopkih bomo dosledno preverjali tudi pogoje za zaseg motornih vozil.

V naslednjih mesecih pa bomo za motoriste pripravili tudi veliko preventivnih aktivnosti. Policisti bomo ob pomoči različnih organizacij in društev pripravili delavnice, na katerih bomo motoriste opozorili na pogoste napake, pravila vožnje in praktično pokazali nekaj elementov vožnje, ki bi jih moral obvladati vsak motorist. O vseh preventivnih dogodkih, ki se jih bodo motoristi lahko udeležili, bomo pravočasno obveščali na spletni strani www.policija.si, nekaj datumov pa je že znanih:

  • 31. marca 2012 ob 9. uri (na prostoru pred Postajo prometne policije Koper, Spodnje Škofije 18): delavnica Bolj pripravljen motorist, bolj varen motorist. Prijava je obvezna, prijabite pa se lahko do petka, 23. marca 2012, in sicer na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (napišite ime in priimek ter telefonsko številko) ali na telefonsko številko  05 61 31 230;
  • 7. april 2012 od 10. ure dalje (nakupovalno središče BTC, na parkirišču pri trgovini TC – moto shop): delavnica Policijska izkušnja kot nasvet;


Motoristom in drugim udeležencem v cestnem prometu svetujemo previdnost

Samo Rep, inštruktor varne vožnje z motornim kolesom iz Policijske akademije, je opozoril na nekatere vidnejše napake motoristov, hkrati pa usmeril pozornost tudi na druge udeležence v cestnem prometu, ki zaradi neprevidnosti ali nepozavanja osnovnih lastnosti vožnje z motornim kolesom ogrožajo motoriste.

IMG 0937

Zvočni posnetek izjave Sama Repa (mp3)  


"Vozniki osebnih avtomobilov, ki še nikdar niso sedli na motor, ne razumejo, kako ta funkcionira, kakšna je lahko njegova hitrost, pospešek, gibanje itd. To je sicer razumljivo, vendar pa prav nepoznavanje osnovnih lastnosti vožnje z motorjem pogosto pripelje do napačne ocene in tudi prometne nesreče," je poudaril Rep.


Preventivni nasveti za motoriste:

  • Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
  • Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost.
  • Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
  • Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.
  • Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.
  • Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava ''brzela'' tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
  • Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah deževja. Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
  • Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku).
  • Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.
  • Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.
  • Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.
  • Vožnja motocikla zahteva znanje, trening, red in disciplino. Zato vsaj enkrat tedensko z očmi in prsti preglejte svoj motocikel, ali deluje brezhibno.


Več preventivnih nasvetov za motoriste


Preden se usedemo na motor, poskrbimo za tehnično izpravnost motorja in ustrezno zaščitno opremo

Predsednik Zveze moto kubov Slovenije Leopold Pungerčar je pojasnil, katere elemente motorja je treba natančno preveriti, preden se po dolgi zimi spet usedemo na motor, in kateri deli zaščitne opreme so ne le obvezni, temveč lahko motoristu rešijo življenje.

IMG 0907Zvočni posnetek izjave Leopolda Pungerčarja (mp3)  


"Preden se sploh usedemo na motor, moramo preveriti svetlobna telesa, stanje pnevmatik in zavor, saj se navadno ne spomnimo, v kakšnem stanju smo jesenil pospravili motorno kolo. Za ustrezno varnost je treba imeti tudi dobro zaščitno opremo, tj. ustrezno obuvalo, kakovosten kombinezon, nad katerim nosimo svetel telovnik, da smo bolje vidni na cesti, motoristično čelado in dobre rokavice," je poudaril Pungerčar.


Zveza moto kubov Slovenije (ZMKS) pripravlja številne delavnice za motoriste

Leopold Pungerčar je opozoril, da je ob začetku sezone psihofizčna kondicija motoristov slabša, asfaltna površina je še vedno hladna, pesek, umazanija, blato in ostali ostanki zimske sezone pa predstavljajo dodatno nevarnost za voznike enoslednih vozil. "Motorist mora vedeti, da je njegova varnost odvisna od gravitacije – precesije in oprijema dveh majhnih točk na pnevmatikah. Če na to pozabi, je nesreča neizogibna. Pomlad je čas, da tem dejavnikom namenimo največ pozornosti," je dejal Pungerčar.

Zvočni posnetek izjave Leopolda Pungerčarja (mp3)  

IMG 1192

"ZMKS v letošnjem letu načrtuje kar nekaj akcij in delavnic, ki bodo namenjene različnim preventivnim vsebinam, kot so zmanjševanje hitrosti vožnje, poudarek na neuživanju alkohola takrat, ko vozimo, usposabljanju voznikov za pravilno ukrepanje ob prometnih nesrečah, spretnostnim vožnjam itd."

ZMKS v letošnjem letu načrtuje kar nekaj akcij in delavnic za večjo varnost motoristov, seznam vseh prireditev pa bo objavljen na www.zmks.com:

  • Celoletna akcija ZMKS s sloganom Zzmerna vožnja nudi več užitka bo usmerjena v zmanjševanje hitrosti – manjša hitrost namreč poveča možnost za pravočasen odziv na razmere v prometu in omogoča lažje spremljanje drugih udeležencev ter s tem preprečevanje nesreč.
  • Vsa srečanja, ki jih organizirajo moto klubi pod okriljem ZMKS, bodo posebej usmerjena tudi v zmanjševanje uživanja alkohola. S tem želijo med drugim spreminjati tudi negativen stereotip Slovenskega motorista in utrditi zavedanje, da je slovenski motorist odgovoren ter varen udeleženec v prometu.
  • Posebno pozornost bo ZMKS tudi letos namenila usposabljanju voznikov za pravilno ukrepanje ob prometnih nesrečah in jih učila, kako ponesrečencem pomagati. Te delavnice se večinoma pripravlja v sodelovanju z lokalnimi reševalnimi postajami ali zdravstvenimi domovi. Obisk teh aktivnosti je bil v preteklem letu zelo dober, zato bodo z njimi nadaljevali.
  • V načrtu je veliko srečanj in izobraževalnih delavnic na temo varnosti in usposobljenosti oziroma osveževanja spretnosti obvladovanja upravljanja motornega kolesa. Veliko datumov in lokacij je že znanih. Nekatere od teh delavnic bodo organizirane v s sodelovanju s Policijo, in sicer po vsej Sloveniji.
  • ZMKS vabi tudi na prikaze spretnostnih voženj, ki imajo rahel pridih tekmovalnosti, kar naredi dogodek bolj zanimiv, čeprav je namen takšnih dogodkov predvsem pridobivanje spretnosti za varnejšo vožnjo in boljše odzivanje v nepredvidljivih situacijah.


"Izraz 'leteči Kranjec' ne velja, ko sem na motorju!"

Robert Kranjec, vrhunski športnik, zaposlen v Policiji, je sicer ljubitelj hitrosti, vendar le, ko je na skakalnici. Svetovni prvak v smučarskih poletih se v prostem času rad usede na motor. Vendar, kot sam pravi, nikoli ne izziva usode, zato vozi previdno in po predpisih.

IMG 0970

Zvočni posnetek izjave Roberta Kranjca (mp3)  


"Ko se pojavi želja, da se malo 'zdivjam', tega nikoli ne naredim na cesti, temveč se raje odpravim na enega izmed številnih poligonov, kjer si lahko v bistveno varnejših okoliščinah privoščim nekaj več hitrosti. Vsem motoristom svetujem, da so vedno, ob začetku sezone pa še posebej previdni. Počasi, strpno in venomer po predpisih!" je dejal svetovni prvak v smučarskih skokih.

Vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujemo, naj bodo izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim! Tudi drugim udeležencem v cestnem prometu, predvsem voznikom osebnih in tovornih avtomobilov, svetujemo previdnost. Spoštujte cestnoprometna pravila in bodite pozorni na večje število motoristov na cestah, še posebej ob začetku motoristične sezone.