Sorodne objave

 

V prostorih velike sejne sobe Upravne stavbe v Policijski akademiji na Rocenski cesti 56 v Tacnu je generalni direktor policije Jože Romšek danes, 30. marca 2007, sprejel štiri policiste, ki jim je 1. 3. 2007 potekel enoletni mandat v mednarodni mirovni misiji JIPTC (Jordan International Police Training Centre).

Današnjega sprejema so se udeležili tudi namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec, direktor Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Žibret in direktor Policijske akademije Generalne policijske uprave mag. Franc Kosmač. Od petih policistov, ki so z delom v Jordanskem mednarodnem policijskem centru za usposabljanje iraških policistov v Amanu začeli januarja 2006 in se jim je mandat v misiji iztekel v začetku letošnjega marca, je sicer eden policist še vedno v Jordaniji, kjer zaključuje delo svojega kontingenta in se bo aprila vrnil v Sloveniji.

jordanci03

Na sprejemu so ob tej priložnosti svečano podelili odlikovanja tudi desetim policistom, ki so svoj mandat v tej misiji zaključili v letih 2004 in 2005.

jordanci06

Priznanje za delo v JIPTC, ki ga kot uradno odlikovanje Jordanije podeljuje jordanski kralj Abdulah II, je v njegovem imenu podelil častni konzul hašemitske Kraljevine Jordanije v Sloveniji Samir Amarin, prejeli pa so ga policisti, ki so sodelovali v mandatih:

  • od 1. 1. 2005 do 31. 1. 2006:
    1. Aleš GRUDNIK - UUP GPU
    2. Boštjan TEŽAK - PU Ljubljana
    3. Matej VELIKONJA - PA GPU
    4. Marko RODE - UUP GPU
    5. Andrej CASAR - UUP GPU
  • od 1. 2. 2004 do 31. 1. 2005:
    1. Branko STERMECKI - PU Celje
    2. Damjan ŽGAJNER - SE GPU 
    3. Sašo PIKON - PU Kranj
    4. Aleksander MAJHEN - ni več v policiji
    5. Zlatko FIŠER - PU Krško.

jordanci01

jordanci02

Uradna odlikovanja, ki jih je podelil častni konzul hašemitske Kraljevine Jordanije v Slovenije Samir Amarin, so priznanja policistom za predanost in strokovno opravljeno delo v (Jordan International Police Training Centre - JIPTC).

Na današnjem sprejemu se je policist Aleš Grudnik iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave v imenu vseh treh kontingentov policistov, ki so sodelovali in opravljali delo v Jordanskem mednarodnem policijskem centru za usposabljanje iraških policistov, častnemu konzulu hašemitske Kraljevine Jordanije Samiru Amarinu v Sloveniji in generalnemu direktorju policije Jožetu Romšku zahvalil za vso nudeno podporo v času, ko so slovenski policisti v JIPTC opravljali naloge kot inštruktorji.

jordanci05

Štirje policisti iz slovenskega kontingenta, ki so se po enoletnem mandatu (od 28. 1. 2006 do 1. 3. 2007) v domovino vrnili letos (peti je podaljšal delo do 15. 4. 2007), pa so odlikovanja JIPTC prejeli že v Jordaniji. Trenutno (od 26. do 30. 3. 2007) so v Gotenici na reintegraciji:

  1. Alen LORBEK - PU Ljubljana
  2. Gregor HODNIK - PU Kranj
  3. Tomaž KAPUS - PU Kranj
  4. Matjaž MAROLT - PA GPU
  5. Aleksander MAJHENIČ - PU Ljubljana (se je vrnil nazaj v misijo do 15. 4.2007).

Reintegracijski program je namenjen lažji ponovni vključitvi teh policistov v delovno in bivalno okolje. Republika Slovenija pri usposabljanju prihodnjih iraških policistov sodeluje že od leta 2004. Z napotitvijo policistov v Jordanijo je prispevala tudi k vzpostavitvi učinkovite institucije kazenskega pravosodja, ki temelji na demokratičnih načelih, in obenem dviguje svoj ugled v tujini, saj so slovenski policisti dobri ambasadorji tako slovenske policije kot Republike Slovenije. S svojim delom v misiji JIPTC so naši policisti pokazali veliko mero strokovnosti, zaradi česar so bili v misiji tudi iskan in cenjen kader.

jordanci04