Sorodne objave

 

Na šolske poti in v šolske klopi so se danes, 2. septembra 2024, vrnili otroci. Ob tej priložnosti je prvošolčke nekaterih osnovnih šol osebno pozdravilo tudi vodstvo policije in ministrstva.

V množici otrok in staršev pred osnovno šolo v Bohinjski Bistrici tudi predstavniki policije in MNZ

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle sta skupaj z direktorjem Policijske uprave Kranj Urošem Povalejem in tamkajšnjimi policisti ter našo maskoto, policistom Leonom, obiskala Osnovno šolo dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in zatem še podružnično šolo v Srednji vasi v Bohinju.

Vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun pa je skupaj z direktorico Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) mag. Simono Felser in ministrico za infrastrukturo mag. Alenko Bratušek obiskal Osnovno šolo Stražišče pri Kranju.

Otroci v spremstvu odraslih prečkajo zebro

Simbolično so pospremili otroke čez cesto na prehodu za pešce. Zaželeli so jim uspešen začetek šolskega leta, ob tem pa poudarili pomen prometne vzgoje otrok in odgovornost, ki jo imamo odrasli, da poskrbimo za njihovo varnost na vseh poteh, vse dni v letu.

Mag. Ivan Kapun med nagovorom pred OŠ Stražišče pri Kranju

Pod okriljem AVP policisti v teh dneh izvajamo nacionalno preventivno akcijo Varno v šolo, s pomočjo katere voznike in ostale udeležence v prometu opozarjamo, da se na naše ceste znova vračajo šolarji. Vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun je v zvezi s tem dejal, da policisti tudi letos v okolici šol izvajamo poostren nadzor prometa in na ta način umirjamo promet na izpostavljenih mestih, kjer bi lahko prišlo do nevarnih situacij.

"Policisti bomo v teh dneh še posebej pozorni na promet v okolici šol. Naš cilj je, da zagotovimo varnost otrok na poti v šolo in domov, še posebej v teh prvih dneh, ko so otroci še polni energije in pod vtisom počitniških dogodivščin. Otroci danes v šolo ne prihajajo samo peš, ampak tudi s kolesi, skiroji, električnimi skiroji in kasneje tudi z mopedi. Zato je zelo pomembno, da poznajo cestnoprometne predpise, da jih upoštevajo in da so vešči uporabe različnih prevoznih sredstev. Pri prometni vzgoji otrok imajo starši ključno vlogo. Dragi starši, vaši otroci se zgledujejo po vas, zato bodite vi tisti, ki jim s svojim vedenjem pokažete, kako se pravilno in varno obnašati v cestnem prometu. Vaša odgovornost in zgled sta neprecenljiva pri oblikovanju varnostne kulture naših najmlajših," je še poudaril mag. Kapun.

Rumena sporočilna tabla, postavljena ob pločniku, z napisom Ko voziš, si nedosegljiv

V okolici šole so promotorji prometne varnosti s pomočjo sporočilnih tabel voznike opozarjali na štiri ključna sporočila: da je potrebno hitrost prilagoditi razmeram na cestah in spoštovati ustrezno varnostno razdaljo, da je pripetost izjemnega pomena za varno vožnjo vseh potnikov v vozilu, da za volan vedno sedemo le trezni ter da mobilni telefoni ne sodijo v promet.

V prvih dneh pouka, kot navaja AVP, bodo na izpostavljenih mestih v okolici šol otroke varovali številni prostovoljci iz lokalne skupnosti in organizacij, kot so avto-moto društva, združenje šoferjev in avtomehanikov (ZZŠAMS), sveti za preventivno in vzgojo v cestnem prometu itd. Samo na prvi šolski dan bo na primer po vsej Sloveniji na terenu okoli 550 prostovoljcev ZZŠAMS, nevladne organizacije, ki organizira in izvaja terenske aktivnosti zagotavljanja varnih šolskih poti skozi vse leto.

Črnomaljski policist v učilnici med predavanjem staršem na roditeljskem sestanku

Tudi policisti v prvih šolskih dneh obiskujemo osnovne šole in skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanjamo z nevarnostmi, ki na cesti prežijo na najmlajše. V bližini šol preverjamo, ali starši prevažajo otroke varno, ali uporabljajo varnostne pasove in otroške sedeže, kje in kako ustavijo vozilo, ali se otroci, ki prihajajo v šolo bodisi peš, bodisi s kolesi, ravnajo po prometnih pravilih, itd. Pozorni pa smo tudi na to, ali prvošolci in drugošolci nosijo rumene rutice, zaradi katerih jih vozniki lažje vidijo.

AVP je za udeležence cestnega prometa pripravila spisek petih najpomembnejših pravil, posebej za otroke ter posebej za starše in skrbnike, s katerimi bodo poti za šolarje varnejše vse dni.

Pet korakov za večjo varnost otrok v prometu za otroke

V šolo hodimo po varnih šolskih poteh.
Kot pešci hodimo po pločniku, cesto prečkamo na zebri.
Z rutko in kresničko smo bolje vidni.
Na kolesu vedno nosimo čelado.
Med vožnjo smo vedno pripeti.

 

Pet korakov za večjo varnost otrok v prometu za starše in skrbnike

Otroci so znova na poti v šolo, bodimo pozorni nanje!
Otrokom dajmo vedno prednost na prehodu!
Telefon ne sodi za volan, spremljajmo promet!
Mlajše otroke spremljajmo na poti v šolo!
Otroke med vožnjo vedno varno namestimo v otroški sedež in jih pripnimo!

 Povezane vsebine

Naj bo vrnitev v šolo varna in prijazna, tako na šolskih poteh kot v šolskih klopeh!
Poskrbite za varnost otrok na šolski poti – nasveti za starše in voznike
Otroci, poznate pravila za varno pot v šolo in domov?