Sorodne objave

 

Na obletnico najhujše nesreče, ki se je zgodila pred 26 leti med usposabljanjem gorskih reševalcev pri delu s helikopterjem, je bila v soboto, 10. junija 2023, pri spominskem obeležju na Okrešlju slovesnost, ki sta jo organizirali Gorska reševalna zveza Slovenije - GRZS (enota Radovljica) in Policija.

slika udeležencev spominske slovesnosti na Okrešlju

Udeležili smo se je pripadniki obeh organizacij. Spominu na pet izjemnih imen smo se poklonili z govori, glasbenim programom, pa tudi s sveto mašo. Venčke so GRZS, Sklad Okrešelj in Športno društvo Bled '92 položili pri spominskem obeležju, medtem ko je Policija venček položila na samem kraju nesreče, in sicer se je policist pripadnik Posebne policijske enote – gorske enote (PPE – GE) iz helikopterja spustil na tisto skalnato polico.

slika pohodnikov na poti do spominske slovesnosti na Okrešlju

Pot do spominskega obeležja je velika večina pohodnikov opravila z izhodišča pod slapom Rinka; le redki so se odpravili iz smeri Jezerskega. Na obeh poteh pa so za varnost skrbeli policisti pripadniki PPE – GE.

slika nagovora mag. Roberta Ferenca policije udeležencem spominske slovesnosti na Okrešlju

Dogodka se je poleg številnih udeležencev iz vrst policije, ki so prišli z vseh koncev Slovenije, udeležilo tudi vodstvo; namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc je zbrane tudi nagovoril.

Med drugim je povedal, da je izguba sodelavca Mitje Brajnika za vedno zaznamovala tudi slovensko policijo in da Okrešelj za policijo ostaja ena izmed najbolj tragičnih točk. Ni pozabil omeniti niti naših sodelavcev iz Murske Sobote, to so Dragica Slavič, Franc Šandor in Silvin Matjašec, ki so umrli pred devetimi leti, ko so bili na poti na to spominsko slovesnost, kjer naj bi se poklonili preminulim reševalcem. Dodal je, da je vsakoletna udeležba na tej spominski slovesnosti edina tolažba, da vsa tragično izgubljena življenja, ki so jih zahtevale te skale, niso bila izgubljena zaman in da spomin na naše sodelavce nikoli ne bo zbledel.

Govor je mag. Ferenc zaključil z besedami, da so nenehna usposabljanja in dobave nove opreme še kako potrebna, prav tako je nujen prenos znanja in izkušenj na mlajše. "Za to si moramo prizadevati vsi, ki smo vključeni v reševanja življenja ljudi. Le tako bomo v koraku s sedanjostjo, ki jo danes gledamo kot prihodnost, v kateri je vizija imeti oblikovano profesionalno ekipo za helikoptersko reševanje. Naj bo ta kraj opomnik in večen klic dolžnosti."

Ob koncu je vsem zaželel, da so celoten dogodek izkoristili tudi za krepitev medsebojnih vezi. Po Ferenčevih besedah nam prav ta spominska slovesnost pravi, da je življenje še kako prehitro minljivo.

slika predstavikov duhovne oskrbe na spominski slovesnosti