Sorodne objave

 

V avli Policijske uprave Novo mesto je 27. avgusta 2008 mag. Anton Olaj, direktor Policijske uprave Novo mesto, odprl razstavo likovnih del. Tokrat razstavlja devet slikarjev Likovne skupine tovarne Revoz.

Razstava01Direktor PU Novo mesto mag. Anton Olaj

 

V otvoritvenem nagovoru je mag. Anton Olaj izrazil zadovoljstvo ob tem, da umetniki razstavljajo svoja dela prav v prostorih policije. Poudaril je, da je razstava med drugim odraz dobrega sodelovanja policijske uprave z zunanjo javnostjo in da je to prav gotovo priložnost, da se policija približa lokalni skupnosti.

Likovna skupina tovarne Revoz, ki so jo ustanovili Ljubo Skupek, Stane Verbič in Franc Urbančič, deluje že več kot 30 let. Na začetku so razstavljali v tovarni IMV kar v proizvodnih halah na Mülerjevih prešah. Zanimanje je postalo veliko in kasneje so se jim pridružili še Stane Petrovič, Stevo Markovič, Jure Jurečič, Andreja Škufca in Marija Udovč. Na začetku je skupino vodil slikar Jože Kumar, sedaj pa pri večjih razstavah z nasveti in strokovnim delom skupini pomaga Jože Matijevič, višji kustus.

Likovna skupina vsako leto predstavi dela na skupinskih razstavah, sodelujejo pa tudi v likovnih kolonijah in extemporih. Slikajo pretežno naravo in mestne vedute v oljni in akrilni tehniki.

Razstava02Slikarji Likovne skupine tovarne Revoz

 

Jože Matijevič, višji kustus Dolenjskega muzeja Novo mesto, je v predstavitvi umetnikov zapisal, da je svojevrstnost članov likovne sekcije izražena in naglašena v tematski pestrosti, saj se lotevajo upodabljanja krajinskih izrezov, ki zajema podeželsko arhitekturo, panoramske poglede dopolnjene s kulturnimi in zgodovinskimi spomeniki in posebnostmi. Poudaril je tudi, da so bila njihova ustvarjalna občutenja ponekod razmišljujoča, ponekod razposajena, nekateri so se bolj posvetili konkretnim motivom, drugi bolj splošnim, nekateri so poskušali svoje občutke izraziti v nesnovni, abstraktni obliki, drugi so ostali trdno zvesti realni pripovednosti.

Razstava03Jože Matijevič, višji kustus Dolenjskega muzeja Novo mesto

 

Gospa Marija Udovč, ki prav tako razstavlja likovna dela, je otvoritev popestrila z recitacijo dveh pesmi in se na koncu direktorju PU Novo mesto mag. Antonu Olaju zahvalila za prijaznost, saj je omogočili razstavo njihovih del. Izrazila je zadovoljstvo, da tudi policistom kultura veliko pomeni. Poudarila pa je tudi, da likovna skupina policiste zaradi njihovega strokovnega dela visoko ceni.

Po otvoritvi so si razstavo z zanimanjem ogledali zaposleni na policijski upravi in gostje, ki so se udeležili odprtja razstave.


Utrinki z razstave

Razstava04

Razstava05

Besedilo: Stane Smolič
Foto: Služba direktorja PU NM