Sorodne objave

 

V avli Policijske uprave Novo mesto je mag. Anton Olaj, direktor policijske uprave, 17. aprila 2008 odprl razstavo likovnih del. Tokrat razstavlja Franc Urbančič, ki je član Kulturno-umetniškega društva Revoz že 30 let, od začetka ustanovitve.

Po upokojitvi pa je postal tudi član Kulturno-umetniškega društva JUTRO, tj. društva upokojencev Novo mesto. Razstavljal je na več kot 90 skupinskih in 10 samostojnih razstavah. Njegove slike krasijo domove po vseh kontinentih, največ jih je v Franciji.

razstavaUrbancic_5929Mag. Anton Olaj je odprl razstavo


Mag. Anton Olaj je v otvoritvenem nagovoru poudaril, da policija ni le represivni organ in da je umetnost področje, ki je lahko blizu policiji, obenem pa je tudi možnost za komuniciranje policije z notranjo in zunanjo javnostjo ter krepitev partnerskega odnosa policije z državljani, uporabniki policijskih storitev.

Franc Urbančič slika pretežno v oljni tehniki, nekaj pa tudi s pasteli in peresom. Slike v večini predstavljajo kulturno dediščino naših krajev. Umetnostni zgodovinar in kritik Jože Matijevič, višji kustus Dolenjskega muzeja, je ob eni izmed njegovih številnih razstav zapisal, da umetnik v svojih slikah združuje dvoje na videz izključujočih se pojmov slikarske prakse. Po eni strani se v njegovih delih srečujemo s trdo, skoraj arhitektonsko kompozicijo, po drugi strani pa z dinamično in lahkoživo strukturo obrisov, ki dogajanje na slikovni ploskvi zapletejo v skladen medsebojni dialog. Risba in barva igrata na njegovih slikah povsem enakovredno vlogo, saj z barvo dobesedno riše in prekriva površine. Zapisal je tudi, da so slikarjeve oljne podobe, polne živahnih in ubranih barvnih odtenkov, očesu prijeten likovni zapis trenutnih, pa tudi v spomin vtisnjenih pogledov na mikavne predele slikarjeve okolice, ki mu pomenijo neusahljiv vir navdiha pri njegovem ustvarjalnem delu.

razstavaUrbancic_5948

razstavaUrbancic_5952Franc Urbančič je policijski upravi podaril sliko


Otvoritev je s tremi skladbami, ki jih je zaigral na kitaro, popestril Dušan Pavlenič, medtem ko so Tereza Balaževič, Rezka Povše in Ivan Hrovatič prebrali vsak po eno pesem, ki so jo napisali sami.

razstavaUrbancic_5936Tereza Balaževič in Rezka Povše ob spremljavi Dušana Pavleniča bereta pesmi

razstavaUrbancic_5938

Franc Urbančič se je na koncu zahvalil za tako veliko pozornost, ki je je bil deležen na policijski upravi, pa tudi med slikarji iz društva, ki so ga razveselili s šopkom rož.

razstavaUrbancic_5960Marija Udovč med govorom


Slikar je popeljal goste po razstavi in jim razlagal o svojih delih in željah, ki jih namerava še uresničiti.

Razstava bo na ogled do konca maja 2008.


Fotografije z razstave:

razstavaUrbancic_5968

razstavaUrbancic_5927

razstavaUrbancic_5907