Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Novo mesto smo 7. marca 2012 odprli razstavo likovnih del umetnika Zdravka Červa z naslovom Vtisi iz moje dežele. Razstava bo na ogled mesec dni. Vabljeni, da si jo ogledate tudi sami!

2Pobudnik razstav v avli novomeške policijske uprave je bil ravno Zdravko Červ, upokojeni policist, ki je nazadnje delal kot načelnik Operativno-komunikacijskega centra. To je njegova druga samostojna razstavi v avli Policijske uprave Novo mesto. Likovnemu ustvarjanju se je posvetil po zaključku poklicne kariere. Umetnik priznava, da je čustveno vezan na Dolenjsko, kjer je rojen, na značilne lepote njene krajine, njemu domače vedute dolenjskih krajev in na tiho reko Krko s pritoki.

Življenje mu sedaj zapolnjuje tisto, kar mu je najljubše – likovno ustvarjanje, platno, barve in čopič. Postal je aktiven ljubiteljski likovni ustvarjalec. Z nenehnim delom na likovnih delavnicah pod vodstvom priznanih mentorjev, v kolonijah, na extemporih in s samostojnim delom ter preučevanjem strokovne literature bogati svojo likovno znanje.

Izpopolnjeval se je pri priznanih akademskih slikarjih. Sodeloval je na več kot 50 skupinskih razstavah. Letos je ob kulturnem prazniku od Zveze kulturnih društev Krško za uspešno delo pri ustvarjanju in širjenje ljubiteljske kulture prejel Prešernovo bronasto nagrado. V okviru Evropske prestolnice kulture bo od 5. do 21. oktobra 2012 razstavil izbrano delo v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu in od 16. novembra do 24. februarja 2013 pa v Dolenjskem muzeju Novo mesto. Zbranim gostom je njegovo umetniško pot predstavila Branka Pirc, predsednica Društva likovnikov Krško – OKO.

Direktor Policijske uprave Novo mesto Franc Zorc je v nagovoru povedal, da so zaposleni še posebej ponosni, kadar na ogled svoja dela postavijo njihovi sodelavci. "Najbrž ni naključje, da so to naši upokojenci, saj nastanek takih umetnin gotovo terja veliko časa in predanost slikarstvu in umetnosti. In vse nas to navdaja z upanjem, da so tudi po zaključku naših poklicnih karier, torej po upokojitvi, možne nove poti, nova kariera," je med drugim dejal. V imenu vseh nekdanjih sodelavcev je umetniku zaželel še obilo veselja pri ustvarjanju in ga povabil, da tudi v prihodnje svoje likovne stvaritve deli z njimi.

11

Na odprtju je nekaj pesmi iz svoje pesniške zbirke predstavil tudi Franc Umek, ki je bil zaposlen na Ministrstvu za notranje zadeve od leta 1970 do upokojitve 1999. Izdal je dve samostojni zbirki in svoje pesmi redno objavlja v različnih zbornikih.

Nastopi Boruta Antončiča, vodje glasbene delavnice v Šentjerneju, so že stalnica odprtja razstav na novomeški upravi. Veseli nas, da se vabilu prijazno odzove in z odlično zapetimi ter skrbno izbranimi pesmimi in kitaro vedno znova navdušuje.

Program je povezovala policistka na Policijski postaji Novo mesto Brigita Kozlevčar.