Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

Policisti Policijske postaje Šentjur so 18. novembra 2011 izvedli preventivni projekt Otrok - policist za en dan, v katerem je sodelovalo 16 učencev šestega razreda osnovnih šol občin Šentjur in Dobje. Policisti so učencem na začetku srečanja predstavili vlogo policije v družbi in naloge policistk in policistov pri zagotavljanju varnosti ljudi in njihovega premoženja.

Otroci so bili podrobneje seznanjeni o tem, kako se obnašati v primeru, ko pride do kaznivega dejanja vloma v stanovanjsko hišo, praktično pa jim je bil prikazan ogled kraja kaznivega dejanja in najdba sledov papilarnih linij.

Poleg tega, da so si otroci ogledali prostore šentjurske policijske postaje, policijsko opremo in policijska vozila, so si ogledali tudi Policijsko postajo vodnikov službenih psov v Lokrovcu. Komandir jim je predstavil vlogo psov pri policijskem delu, nato pa so si ogledali film o zgodovini službenih psov v slovenski policiji ter še praktični prikaz dela vodnika in službenega psa pri vajah poslušnosti. 

Preventivni projekt Otrok – policist za en dan so izvajali tudi policisti Policijske postaje Rogaška Slatina s šestošolci osnovnih šol na območju občin Rogaška Slatina in Rogatec. Ti so policiste obiskali konec oktobra in pri predstavitvi policijskega dela in opreme največ zanimanja pokazali za prostore za pridržanje ter bili navdušeni nad preizkusom odvzemanja prstnih odtisov in merjenjem hitrosti vozil. Policisti so jim pokazali tudi opremo, ki jo uporabljajo za nadzor državne meje, in komplet opreme, ki jo uporabljajo policisti posebne policijske enote. Ker so bili na obisku ravno v času poteka projekta za večjo varnost pešcev v temnejšem delu dnevu, so otroci od policistov prejeli še odsevnike.