Sorodne objave

 

Z uprizoritvijo vloma v objekt smo danes, 22. februarja 2011, v Policijski akademiji v Tacnu pokazali pomanjkljivosti samozaščitnega ravnanja posameznika in predstavili načine, kako zaščititi svoje premoženje pred vlomilci.

IMG_7091

Statistiko kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete in preventivne nasvete policije so predstavili predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija (v sredini), predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana Vinko Stojnšek (levo) in predstavnik Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana Matija Breznik.


Policija je leta 2010 obravnavala 89.489 kaznivih dejanj celotne kriminalitete ali za 2 % več kot v letu 2009 (87.463), kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete pa je bilo za skoraj 3 % manj, in sicer 54.317 (v letu 2009 55.859), preiskanih pa 26,5 % (25,4 %). Lani je bilo manj vseh najpogostejših vrst premoženjskih kaznivih dejanj (vlomov, drznih tatvin, ropov, roparskih tatvin).

Kazniva dejanja zoper premoženje  

IMG_7104

Storilci najraje odtujijo nakit, gotovino, prenosne računalnike … Uporabljajo tudi plačilne (kreditne) kartice, kadar je ob kartici osebno geslo (PIN koda), avtomobilske ključe (in dokumente o vozilu), generatorje gesel osebnega bančništva (običajno skupaj z računalniško enoto ali prenosnim računalnikom).


S tatvinami in velikimi tatvinami je bila lani povzročena materialna škoda v višini več kot 48 milijonov evrov, samo z vlomi več kot 29 milijonov evrov. Padec števila kaznivih dejanj beležimo pri vlomih v praktično vse vrste objektov, razen pri vlomih v stanovanjske hiše, stanovanja in garaže ter v banke in zlatarne, kjer smo lani obravnavali več primerov. Policija zato tudi svetuje predstavnikom različnih podjetij o možnostih za izboljšanje varnosti posameznih vrst objektov.

Vlomi  

IMG 7099

Pri nas so še vedno najpogostejši načini vloma v objekt z lomljenjem nezaščitenega zunanjega dela ključavnice, na vzvod skozi vrata ali okna ter z razbijanjem stekla na oknih.


Policisti smo lani obravnavali manj uličnih ropov, zato pa več ropov bencinskih črpalk, pošt in trgovin, pa tudi nekaj primerov ropov prevozov denarja. Izpostaviti je treba tudi vse bolj agresivno in nasilno ravnanje storilcev pri izvršitvi teh kaznivih dejanj. Storilici so bili tako slovenski kot tuji državljani, ki so delovali v organiziranih skupinah. Izpostaviti je treba, da smo lani obravnavali manj tatvin motornih vozil, največ na območju Policijske uprave Ljubljana. Med znamkami, ki so najbolj iskane, pa so Volkswagen, Renault in BMW. Lastnikom svetujemo, da poleg tovarniške zaščite v vozila vgradijo še dodatno varnostno zaščito.

Preventivni nasveti

Ob daljši odsotnosti (npr. počitnice) premoženje ni nič bolj ogroženo kot v ostalih dneh. Vendar pa imajo storilci zaradi odsotnosti dovolj časa za pripravo, storitev kaznivega dejanja in za brisanje sledov. Pomembno je, da so prostori storilcem nedosegljivi in da objekt ni videti zapuščen.

Poskrbite za to, da med vašo odsotnostjo nekdo popazi na stanovanje, hišo ali poslovne prostore, pa naj bodo to sosedi, prijatelji, sorodniki ali druge osebe, ki jim zaupate. Te osebe naj:

  • praznijo poštne nabiralnike,
  • večkrat parkirajo na dvorišču,
  • puščajo vozilo na parkirnem prostoru,
  • spreminjajo lego rolet …


Tako bodo ustvarili občutek, da objekt ni popolnoma zapuščen. Lahko pa fizično varovanje svoje nepremičnine zaupate tudi varnostnemu podjetju z licenco.

 

Preden se odpravite na dopust, poskrbite da:

  • v okolici objekta ni predmetov, ki bi jih lahko vlomilci uporabili (lestve, orodje …),
  • na telefonskih odzivnikih (ali na vratih) ni sporočil kot npr. "ni nas doma, smo na počitnicah". Dovolj je, če se sporočilo glasi npr. "trenutno nismo dosegljivi",
  • ne objavljate svoje odsotnosti na socialnih omrežjih,
  • odzivnik na spletni pošti ne nakazuje vaše odsotnosti,
  • na vidnih mestih ne puščate ključev vozil, dokumentov vozila, plačilnih kartic, osebnih gesel, generatorjev gesel itd.,
  • namestite časovna stikala, na katera priključite različne električne porabnike, kot so luči, radio ipd., in sicer tako, da se porabniki vključijo ob naključno izbranem času. Pri tem je upoštevajte standarde požarne varnosti,
  • so ključavnice zaščitene, da delujejo brezhibno, zaščito pa po še nadgradite - to velja za vse vrste objektov, še posebej priporočamo to lastnikom stanovanj, saj je običajno dovolj, če primerno zavarujejo vhodna vrata (varnostni ščiti na zunanjih delih cilindrične ključavnice, prečna zapora …),
  • z dodatnimi ključavnicami nadgradite tudi varovanje oken in balkonskih vrat,
  • za vklop alarmnega sistema, če je objekt opremljen s tem tehničnim varovanjem.


IMG 7124

Z današnjo digitalno fotografijo se zlahka fotografirajo tudi podrobnosti. Označitev in fotografiranje predmetov sta pomembni pri identifikaciji lastnika, pa tudi zaradi povezovanja predmeta, zaseženega pri osumljencu, s krajem kaznivega dejanja.

Fotografirajte:

  • nakit, umetnine in druge vrednejše predmete.
  • zlatnino fotografirajte pri dnevni svetlobi, in sicer na modri ali temni podlagi, najbolje je, če je žametna. Poleg priložite ravnilo in fotografirajte z različnih kotov.


Če postanete žrtev kaznivega dejanja, takoj pokličite policijo na številko 113. Ne hodite v objekt, ker je storilec mogoče še vedno tam in ker lahko uničite sledi, ki so pomembne za identifikacijo storilca.