Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
 

V ljubljanskem Mercatorjevem centru v Šiški smo z deseto prireditvijo danes, 27. novembra, zaključili projekt Z glavo na zabavo, ki ga je v dobrih dveh mesecih obiskalo več tisoč otrok in njihovih staršev.

IMG 7467

Policija se je letos ponovno pridružila projektu Z glavo na zabavo, katerega namen je opozoriti na nezdružljivost uporabe alkohola in prepovedanih drog z udeležbo v cestnem prometu. Letos pa je bil poudarek tudi na problematiki hitrosti. Med 18. septembrom in 27. novembrom 2010 se je v Mercatorjevih centrih po vsej Sloveniji zvrstilo kar deset prireditev, namenjenih družinam:

IMG 7290

Simpatični, štiri ure trajajoči dogodki, ki so potekali ob sobotnih dopoldnevih, so vsakič znova pritegnili veliko obiskovalcev. Ob zanimivem odrskem dogajanju članov programske ekipe Z glavo na zabavo – Generacije Nulanula, si je bilo moč ogledati zanimiv nabor preventivnih aktivnosti policije in predstavnikov Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Policisti so na posameznih prireditvah v Mercatorjevih centrih mladim in njihovim staršem svetovali o varnosti v cestnem prometu, jih opozarjali na nevarnosti prehitre in neprevidne vožnje, vožnje pod vplivom alkohola in prepovedanih drog, na upoštevanje cestnoprometnih pravil in uporabo varnostnega pasu, na pomen vidnosti pešcev itd. Hkrati so neutrudno odgovarjali na številna radovedna vprašanja obiskovalcev.

IMG 7252

IMG 7261

Pogosto so na prireditvah sodelovali tudi kriminalisti, ki so obiskovalcem pokazali vzorce prepovedanih drog in jim svetovali o nevarnostih njihove zlorabe.

Hkrati so policisti predstavljali različna področja policijskega dela in opremo, ki jo pri delu uporabljajo. Na ogled so tako večkrat postavili laserski merilnik hitrosti, alkotest, napravo za prisilno ustavljanje vozil oz. t. i. stinger, policijsko motorno kolo, opremo policistov motoristov, stop loparček itd.

IMG 7317

Veliko zanimanja je bilo za ročni merilnik hitrosti, ki prehitrega voznika največkrat udari po žepu. Mnogi so tudi ''pihali'', na srečo pa je alkotest vsakič pokazal 0,00. Policisti so z resničnimi zgodbami ''s terena'' pogosto šokirali obiskovalce, ki so bili prepričani, da ''en kozarček alkohola zagotovo ne more biti usoden'', ali pa da ''majhna prekoračitev predpisane hitrosti ne ogroža nikogar''. Marsikateri obiskovalec je spremenil svoje stališča o prestrogih cestnoprometnih predpisih, ko so jim policisti predstavili nekatere zares tragične zgodbe in jim pojasnili, kako grozljivo je sredi noči pozvoniti na vrata in obupanim staršem sporočiti, da so zaradi alkoholiziranega voznika za vedno izgubili otroka.

Prireditve se je udeležil tudi inšpektor iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Matjaž Leskovar, ki je poudaril pomen sodelovanja policije v takšnih projektih: ''Čeprav je policija represiven organ, preventivne aktivnosti policistov predstavljajo velik delež njihovih nalog. Sodelovanje na takšnih dogodkih nam omogoča, da tudi sami opozorimo ljudi na strpnost in previdnost v prometu ter dosledno spoštovanje cestnoprometnih pravil. Še posebej zdaj, ko se bliža veseli december, moramo intenzivno opozarjati vse udeležence, naj nikar ne vozijo pod vplivom alkohola in/ali prepovedanih drog ter poskrbijo za to, da v tem predprazničnem času ne bi obžalovali kakšnega nepremišljenega ravnanja, ki bi lahko nekomu za vedno zaznamovalo življenje!'' 

IMG 7459

Osrednji del aktivnosti policistov je bil vezan na simulator vožnje motornega kolesa, na katerem so se obiskovalci radi preizkušali. Pri tem jim je ves čas pomagal izkušen policist inštruktor. Ta jih je z nasveti usmerjal k pravilni in previdni vožnji in jim pomagal, da so se – čeprav le na simulatorju – izognili nevarnostim na cesti, ki so za motoriste pogosto usodne.

Policisti so na prireditvah delili tudi promocijsko in preventivno gradivo (različne zloženke, brošure, odsevnike, balone s podobo policista Leona itd.). Otroci so se vsakič znova najbolj razveselili pisanih balonov in okusnih bombonov z napisom Policija 113.

 IMG_7330

Predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu so skrbnim staršem svetovali, kako pravilno namestiti otroške sedeže. Mnogi so na posebnih tehtnicah preverili tudi svojo naletno težo. Marsikatera mamica je zgroženo spoznala, kako nevarno se je voziti na sprednjem sedežu z otrokom v naročju. Sicer skromna teža dojenčka lahko namreč že pri trku z nizko hitrostjo pomeni 300 kg naletne teže. Zato je lahko vožnja z otrokom v naročju smrtno nevarna za vse – tako za otroka kot druge udeležence v vozilu.  

* * *


Fundacija Z glavo na zabavo istočasno izvaja več projektov, ki so namenjeni in vsebinsko prilagojeni različnim populacijam (družinam, osnovnošolcem, dijakom in študentom itd.).

Ta nevladna organizacija je v svojem desetletnem delovanju za večjo ozaveščenost o  nevarnostih zlorabe alkohola in prepovedanih drog združila moči več institucij, ki so pristojne na tem področju. S številnimi prireditvami po vsej Sloveniji opozarja na nezdružljivost opojnih substanc z udeležbo v prometu. S pestrim in posamezni ciljni skupini prilagojenim programom dodaja svoj delček v mozaik preventivnega delovanja za večjo varnost udeležencev cestnega prometa. Letošnje prireditve, ki jih je bilo okoli 70, potekajo pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike dr. Danila Türka.

Sodelovanje Fundacije Z glavo na zabavo, Policije ter Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je bilo med obiskovalci prireditev, ki so potekale v Mercatorjevih centrih po vsej Sloveniji, dobro sprejeto in je pokazalo, da imajo prizadevanja za varno udeležbo v cestnem prometu veliko podporo med ljudmi. Želimo si, da bi se številne preventivne aktivnosti tudi v prihodnje nadaljevale, da bi obrodile sadove in slovenske ceste naredile varnejše in prijaznejše za vse udeležence!