Sorodne objave

 

Na poligonu Policijske akademije v Tacnu so se danes, 16. septembra 2010, na sedmem letnem preizkusu v spretnostni vožnji z motornimi kolesi pomerili policisti motoristi, ki so znova dokazali svojo strokovno usposobljenost.

IMG 3335

 Na VII. letnem preizkusu se je pomerilo kar 51 policistov motoristov.

IMG 3374

Namen letnega preizkusa, ki ga organizira Policijska akademija v sodelovanju s policijskimi upravami in Generalno policijsko upravo, je preveriti usposobljenost policistov motoristov v spretnostni vožnji z motornimi kolesi.

IMG 3346

 Pred začetkom preizkusa je policiste motoriste pozdravil tudi direktor Policijske akademije mag. Franc Kosmač. Ob tem jih je pohvalil za odlično delo na terenu.

IMG 3190

Preizkusa se je udeležilo kar 51 policistov iz 10 policijskih uprav. Kot je dejal vodja letnega preizkusa Andrej Ošlak, je to ''odličen preizkus psihofizičnih sposobnosti policistov motoristov. Ti morajo biti sicer ves čas odlično pripravljeni, zato trenirajo celo leto in se usposabljajo na posameznih poligonih, pri čemer jim pomagajo tudi inštruktorji varne vožnje. Letni preizkus ob koncu motoristične sezone je tudi nekakšen zaključek celoletnega dela.''

IMG 3347

Vodja preizkusa Andrej Ošlak je policistom motoristom zaželel uspešen, predvsem pa varen preizkus.


Preizkus sta si ogledali tudi dve policistki motoristki iz Postaje prometne policije Ljubljana, ki se na poligon sicer nista podali, a sta kljub temu spodbujali svoje sodelavce. Kot sta soglasno dejali, je poklic policista motorista čudovit, adrenalinski in zelo specifičen. "Pred tem sem delala na splošni postaji. Potrebovala sem spremembo in se odločila, da postanem policistka motoristka. Ni mi žal," je dejala Aleksandra Kodrič, ki ima izpit za motor že dobrih devet let. Kot je dejala, se na motor, odkar je opravila izpitno vožnjo, ni usedla niti enkrat. Vse do letos, ko se je odločila za spremembo delovnega mesta.

IMG 3788

Policistki motoristki Postaje prometne policije Ljubljana


Petra Tkalec, prav tako ljubljanska prometnica, ki rada "zajaha" motor tudi v svojem prostem času, čeprav raje kot sopotnica, pravi, da so pri opravljanju nalog najbolj zanimivi odzivi ljudi. "Ženska v policiji še vedno zbuja pozornost, policistka na motorju pa sploh velja za nekaj nepričakovanega. Vendar pa ima tudi to včasih svoje prednosti, saj so postopki marsikdaj ravno zaradi tega manj konfliktni," pove v šali.

IMG 3697

Policisti motoristi so se pomerili v dveh kategorijah, in sicer z motornimi kolesi znamke BMW R 1150 RT in Honda Deauvile NT 700 V, tekmovali pa so v ekipni in posamični konkurenci. Pomerili so se na poligonu, sestavljenem iz devetih vaj, ki so jih morali tekmovalci brezhibno opraviti: start, slalom, polž, zaklon, ostri zavoji, ožina, osmica, prenos žogice v koridorju in cilj s podiranjem letvice.

IMG 3307

Svojo usposobljenost so preverili tudi vojaški policisti, ki so se na poligonu precej dobro odrezali.

IMG_3508

Najboljšim sta namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec in vodja preizkusa Andrej Ošlak na koncu podelila priznanja, medalje in pokale.

Zmagovalec BMW

V kategoriji BMW je prvo mesto zasedel ljubljanski prometnik Zoran Vidas.

Zmagovalec Honda Sheika

Zlato v kategoriji Honda je pripadlo prav tako ljubljanskemu policistu motoristu Sandiju Sheikhi.


Današnji prvak v svoji kategoriji Sandi Sheikha, sicer policist Postaje prometne policije Ljubljana, je dejal, da je delo policista motorista na terenu zelo zahtevno, saj mora poleg strokovnega opravljanja svojih nalog obvladati tudi vožnjo z motornim kolesom. "Takšno delo pa te mora v prvi vrsti iskreno veseliti, če ga želiš zares dobro opravljati, biti strokoven v vsakem trenutku in ne izgubiti motivacije ob prvih nevšečnostih."

PULJ

Ekipno se je najbolje odrezala Postaja prometne policije Ljubljana.

 

Vsem policistom motoristom iskreno čestitamo!

 

RZULTATI PREIZKUSA

Razvrstitev ekipno - Honda

  1. Postaja prometne policije Ljubljana
  2. Postaja prometne policije Murska Sobota
  3. Postaja prometne policije Maribor
  4. Policijska postaja Kočevje
  5. Postaja prometne policije Celje
  6. Postaja prometne policije Slovenj Gradec
  7. Postaja prometne policije Nova Gorica
  8. Postaja prometne policije Novo mesto
  9. Postaja prometne policije Krško


Razvrstitev ekipno - BMW

  1. Postaja prometne policije Ljubljana
  2. Postaja prometne policije Celje
  3. Postaja prometne policije Kranj
  4. Postaja prometne policije Krško
  5. Postaja prometne policije Novo mesto
  6. Postaja prometne policije  Maribor
  7. 17. bataljon vojaške policije
  8. Postaja prometne policije Postojna


Razvrstitev posamezno - Honda:

  1. Sandi Sheikha, PPP Ljubljana
  2. Miran Čučej, PPP Maribor
  3. Sebastjan Korošec, PPP Ljubljana
  4. Blaž Tomažič, PPP Slovenj Gradec
  5. Mitja Beltram, PPP Nova Gorica


Razvrstitev posamezno - BMW:

  1. Zoran Vidas, PPP Ljubljana
  2. Tomaž Hafnar, PPP Kranj
  3. Simon Turšič, PPP Kranj
  4. Tine Prevec, PPP Ljubljana
  5. Marko Kopitar, PPP Celje