Sorodne objave

 

Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenije, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije vabijo na 7. posvet na temo zlorab otrok na internetu in novinarsko konferenco, na kateri bomo obeležili deseto obletnico prijavne točke Spletno oko. Oba dogodka bosta v sredo, 20. septembra, na Fakulteti za družbene vede. Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!

Fakulteta za družbene vede

- sreda 20. september 2017 -

Posvet z naslovom E-zlorabe otrok: včeraj, danes, jutri bo v Veliki predavalnici, z začetkom ob 9. uri.

Novinarska konferenca ob deseti obletnici prijavne točke Spletno oko pa bo v Predavalnici 19, ob 9.30.

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni na otvoritev posveta in novinarsko konferenco!

Več o obeh dogodkih 


Posvet E-zlorabe otrok: včeraj, danes, jutri

Posvet E-zlorabe otrok: včeraj, danes, jutri je eden večjih in ključnih dogodkov na področju izobraževanja o e-zlorabah otrok v slovenskem prostoru. Letos poteka že sedmo leto, cilj posveta pa je slušateljem ponuditi nova znanja s področja zlorab otrok na internetu in s tem omogočiti učinkovitejše obravnave teh primerov v praksi. Letošnji posvet je namenjen pregledu razvoja problematike spolnih zlorab otrok na internetu, trendom in možnim novim ukrepom.

Na letošnji posvet smo povabili predavateljico kriminologije na irski Univerzi College Cork dr. Maggie Brennan. Je raziskovalka in članica mednarodne delovne skupine na področju spolnega izkoriščanja otrok na internetu, ki identificira uspešne strategije za boj proti temu pojavu in tudi nudi podporo policijskim preiskavam. Predstavila bo svoj pogled na razvoj problematike in predstavila izsledke delovne skupine.

Naša gostja bo tudi Katarzyna Staciwa iz Europola, ki bo predstavila fenomen spletnega spolnega izsiljevanja otrok in aktivnosti na tem področju. S tem povezano temo sekstinga med mladostniki in pogosto neuspešne ukrepe na tem področju bo v nadaljevanju analiziral profesor Andy Phippen iz Univerze Plymouth. Z nami bodo tudi druge strokovnjakinje in strokovnjaki, ki delujejo na področju spolnih zlorab otrok na internetu.

Program, povzetki predavanj in predstavitve govorcev 


Novinarska konferenca ob deseti obletnici prijavne točke Spletno oko

V okviru praznovanja desete obletnice prijavne točke Spletno oko bo potekala tudi novinarska konferenca, katere rdeča nit bo sporočilo, da je zaščita otrok pred e-zlorabami naša skupna skrb. S tem sporočilom želimo strokovno in splošno javnost nagovoriti, da so zlorabe otrok na internetu stvar vsakega posameznika in da lahko vsak doda svoj košček v tem mozaiku: v obliki preventive, v obliki ustreznega odziva, ko pride do incidentov, ali v obliki učinkovitega oblikovanja in izvajanja politik na tem področju. Na novinarski konferenci bodo prestavljeni tudi rezultati desetletnega delovanja prijavne točke Spletno oko.
 

KDAJ KJE KAJ
9.00 - 9.20 Velika dvorana FDV Otvoritev posveta E-zlorabe otrok in uvodni nagovori
Uvodni govorci posveta bodo:
  • Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer
  • dr. Vasja Vehovar, vodja Centra za varnejši internet, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede
  • mag. Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije, Generalna policijska uprava
  • Dušan Zupančič, direktor združenja za informatiko in telekomunikacije, Gospodarska zbornica Slovenije
9.30 - 10.20 Predavalnica 19, FDV Novinarska konferenca ob 10-letnici prijavne točke Spletno oko
Govorci na novinarski konferenci bodo:
  • Andrej Motl, koordinator prijavne točke Spletno oko, Fakulteta za družbene vede
  • Anton Toni Klančnik, mag., vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto, Uprava kriminalistične policije GPU
  • Zdenka Švaljek, Strokovna vodja TOM telefon®, Zveza prijateljev mladine Slovenije
  • dr. Benjamin Lesjak, Univerza na Primorskem, Fakulteta za management, predavatelj pri Safe.si
10.20 -11.10 Velika dvorana, FDV Predavanje dr. Maggie Brennan, predavateljice kriminologije na Univerzi College Cork (Irska)
V predavanju bo predstavila delovanje Mednarodne delovne skupine (IWG) pri obravnavi spolnega izkoriščanja na internetu. Spregovorila bo o izzivih, potrebnih znanjih in dobrih praksah pri obravnavi in preventivi na področju zlorab na spletu
Čez celoten posvet - po časovnem razporedu, ki bo na voljo na dan dogodka pri Liji Mihelič in Dragu Menegaliji FDV; Podrobnejše informacije o prostorih intervjujev bodo na voljo na dan dogodka pri Liji Mihelič in Dragu Menegaliji V okviru posveta bodo možni intervjuji s strokovnjaki:
  • g. Andy Phippen, Univerza Plymouth (Velika Britanija)
  • ga. Margaret Brennan, predavateljica kriminologije na Univerzi College Cork (Irska)
  • ga. Katarzyna Staciwa, FP Twins pri EC3, Europol
  • g. Anton Toni Klančnik, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto, Uprava kriminalistične policije GPU
Več o predavateljih in programu posveta si lahko preberete tukaj.

logo1logo2