Sorodne objave

 

Kandidati, ki so podali vlogo za zaposlitev v policiji in bodo uvrščeni v izbirni postopek, bodo predvidoma od 18. aprila 2017 dalje med drugim morali opravljati tudi psihološki pregled in preizkus telesnih zmogljivosti. Slednji zahteva tudi nekaj priprave. Da bi bila ta čim bolj učinkovita, mora potekati pravilno in se začeti pravočasno, zato objavljamo nekaj priporočil. Zainteresirani kandidati lahko vlogo za zaposlitev sicer oddate še do petka, 3. marca.

S preizkusi telesnih zmogljivosti se merijo motorične lastnosti v naslednjih kategorijah:

  • hitrost (tek na 60 metrov),
  • eksplozivna in odrivna moč nog ter koordinacija odriva (skok v daljino z mesta),
  • koordinacija gibanja vzvratno, koordiniranje prenosa obremenitev vseh okončin in prostorskega zaznavanja (premagovanje ovir nazaj),
  • dinamična moč rok, prsnega koša in hrbta (zgibi)
  • vzdržljivost (Cooperjev test)


Preizkus telesnih zmogljivosti in kriteriji

Vir: Športno vzgojni karton, Ministrstvo za šolstvo in šport leto 1996


Priporočila za pripravo na preizkus telesnih zmogljivosti

Pri preverjanju telesnih zmogljivosti v okviru izbirnega postopka mora kandidat obvezno uspešno doseči minimalne kriterije pri vseh petih testih. Zato je priprava na preverjanje ključnega pomena, pripravo pa je treba začeti pravočasno. S treningi je najbolje začeti takoj po oddaji vloge za zaposlitev, še bolje pa je, če ste že pred tem fizično aktivni in z dodatno vadbo svojo telesno pripravljenost le še okrepite. 

Vadba naj vsebuje elemente, kot so:

  • Fartlek: je najprimernejša metoda za izboljšanje osnovne vzdržljivosti. Gre za izmenjavo intenzivnega teka z lahkotnim, trening pa poteka v prijetnem naravnem okolju, s čim bolj pestro konfiguracijo terena. Je igra hitrosti, sproščena, vendar tudi naporna vadba.
  • Vadba s kontinuirano obremenitvijo: je vadba, pri kateri izvajamo aktivnosti brez vmesnih prekinitev oz. premorov, pri čemer pa lahko spreminjate tempo, tako da je tempo enakomeren, da se spreminja ali se stopnjuje.
  • Vadba z intervalno obremenitvijo: je vadba, pri kateri intervalom aktivnosti oz. obremenitve sledi odmor. Sestavljena naj bo iz ponavljajočih se tekov z veliko intenzivnostjo na relativno kratki razdalji in vmesnih počitkov (npr. teki na 100 do 400 m).
  • Različne vaje za moč nog: poskoki, doskoki, seskoki, odskoki, sprinti navkreber, v vpregi, z dodatno obremenitvijo, proti vetru, po mivki, skoki s kolebnico, skoki po stopnicah (sonožni, enonožni …). Navadno različne skoke izvajamo v serijah (od 3 do 5), vsaka serija lahko tvori od 8 do 10 ponovitev.
  • Sklece: so odlična vaja ne le za krepitev moči rok, temveč tudi za dvig splošne fizične pripravljenosti, saj vključujejo skoraj vse mišične skupine. Izvajajte jih tako, da so roke bolj skupaj, dlani vzporedno, komolci pa ves čas ob telesu, pri izvajanju sklec mora biti telo ravno.
  • Vaje z lastno težo: npr. ležeči zgibi oz. zgibi iz različnih naklonov. Prenosni drog postavimo ob letvenik v višini pasu oz. tako, da so roke v ležečem položaju popolnoma iztegnjene. Ležemo pod drog, stopala oz. pete naj se ves čas dotikajo tal. Telo je ves čas, ko delamo zgibe, iztegnjeno, mišice trebuha in zadnjice pa napete.
  • Uporaba različnih rekvizitov: vaje na gimnastičnih krogih, plezanje po vrvi, vaje z gumijastim trakom, metanje "medicinke", veslanje na trenažerjih, vadba z utežmi itd.


Vadba naj poteka 2- do 3-krat tedensko, vrsto, obremenitev in trajanje vadbe pa prilagodite svojim sposobnostim. Intenzivnost in čas trajanja vadbe postopno večajte.

Poskrbite tako za splošno kot tudi specifično telesno pripravljenost tako, da postopoma prehajate od enostavnejših do zahtevnejših vaj.