Sorodne objave

 

V okviru mednarodnega tedna otroka smo danes, 7. oktobra, obeležili dvajseto obletnico preventivnega projekta in lutkovne igrice Ena ena tri. Ob dvajsetem "rojstnem dnevu" igrice smo za 180 osnovnošolcev v Policijski akademiji organizirali predstavo in druženje s policisti.

IMG 2961

Otroke je ob prihodu prijazno pozdravila Neža Miklič, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi, ki je tudi preverila, ali otroci vedo, kaj pomeni številka 113. Prijetno je bila presenečena, ko so vsi v en glas zavpili "To je policiiiijaaaa!"

 

Leta 1995 je policija začela izvajati uspešen preventivni projekt, lutkovno igrico Ena ena tri. Do sedaj je bilo že 972 ponovitev predstav po vsej Sloveniji, kar je edinstven uspeh preventivnega delovanja policije za otroke. Po razpoložljivih podatkih si je v teh dvajsetih letih predstavo ogledalo okrog 150.000 otrok iz več generacij. Projekt lutkovne predstave ni samo poučna predstava, ki otroke uči preventivnega delovanja in spoznavanja številke 113, temveč ob spremljevalnem programu otroci spoznavajo tudi policijski poklic in opremo.

IMG 2972

Lutkovno predstavo Ena ena tri je na podlagi besedila Mali Ojoj za preventivni projekt Policija za otroke napisala Svetlana Makarovič, likovna zasnova pa je delo Danijela Demšarja. Glasbo za lutkovno predstavo sta napisala Nino De Gleria in Aleš Rendla, predstavo pa od njene krstne uprizoritve oktobra 1995 (takrat še pod naslovom Devet in dva) izvajajo ustvarjalci gledališke skupine Lutke Zajec.

IMG 2999

Lutkovna igrica nam predstavi tri samostojne zgodbe. Sporočilo vseh je, da lahko vsi, tudi tisti majhni, ki so v stiski ali v nevarnosti, zavrtijo številko 113 in na pomoč bo prišel policist ali policistka.

IMG 3072

Po predstavi so učenci z zanimanjem spremljali "vratolomne" točke policijskih pasjih pomočnikov.

V okviru dvajsete obletnice projekta Ena ena tri pa se bomo ta teden še družili z otroki, in sicer bomo v petek, 9. oktobra, učencem Osnovne šole Prežihov Voranc predstavili poklic policista in glasbenika - v eni osebi. Otroci si bodo lahko ogledali glasbene inštrumente in tako spoznavali tudi malo drugačno plat policijskega poklica.

IMG 3139

Otroci so se policistom zahvalili za čudovit dan in jim ob odhodu iz Policijske akademije obljubili, da jih zagotovo še kdaj obiščejo.

IMG 3160

Več o projektu Policija za otroke in lutkovni igrici Ena ena tri